• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.05.2019

15:08

GORICI POPOVIĆ uručena nagrada "Žanka Stokić"

Kultura

GORICI POPOVIĆ uručena nagrada "Žanka Stokić"

Podeli vest

Gorici Popović uručena je danas nagrada "Žanka Stokić" na svečanosti u Narodnom pozorištu

Popović je laureat priznanja koje nosi ime slavne srpske glumice Žanke Stokić, a koje već 17 godina zajednički dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija Večernje novosti i Grad Požarevac. 

O nagradi je ovog puita odlučivao žiri u kojem su bili glumice Radmila Živković i Nataša Ninković, direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić, pisac Goran Petrović i Milorad Vučelić glavni urednik Novosti. 

Gorica Popović je zajedno sa svojim prijateljima, kolegama i poštovaocima koji su bili u publici proslavila vrednu nagradu interpretacijom balade "Moj prijatelj je umro" koju je napisao Arsen Dedić, monologom iz dela Verice Urošević i autorskim songom iz monodrame "Gospođa Milihbrot"

Ona je zahvalila žiriju i svima koji su došli da je podrže u, kako je rekla, izrazito radosnom momentu.

"Zahvaljujem se i publici koja me trpi svih ovih godina", kazala je Popović u šali i naglasila da je teško sa najstarije pozorišne scene u Srbiji reći nešto novo u momentu kada emocije čine svoje. 

Stvarno sam zahvalna i radosna. Zahvaljujući svojim gabaritima neću poleteti. Znam da me i Žanka čuje sada i posebno mi je drago što sam u prilici da prolazim pored mesta u velikom gradištu gde je nekada bila njena kuća pre nego što je srušena - kazala je Popović. 

Pomenula je i da je njen deda ujak Aca Cvetković, glumac, koji je bio član Narodnog pozorišta, streljan posle oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. 

- Tada su Žanki oduzeta građanska prava, a zajedno su igrali za vreme okupacije zbog čega im je suđeno. Mom dedi se ne zna grob, pa je ovo prilika da se setim njega i njegova nesreće - kazala je Popović i potom pozvala sve da pogledaju njen autorski rad "Milosrdni anđeo", nastao za vreme NATO intervencije, a koji u formi songa govori o ljudskoj nemogućnosti da se prepusti dobru, časti, ljubavi.

- A toga bi bilo da se glasovi glumaca, pisaca, slikara... umetnika generalno više slušaju i postanu vrhovni zakon - kazala je Popović. 

Ivana Vujić kazala je da je beskrajno ponosna što srpsko glumište ima veličanstvene dive. 

- Ovde su danas prisutne Svetlana Bojković, Jelisaveta Seka - Sabljić, Radmila Živković, Gorica Popović...Zvezde kakvih je malo u Pariskoj operi, a tako puno u srpskom pozorištu - kazala je Vujić. 

U ime žirija glumica Radmila Živković je izrazila zadovoljstvo što je njena koleginica sa klase ušla u red laureata nagrade "Žanka Stokić"

- Želim svim našim koleginicama da dobiju tu veličanstvenu nagradu. To priznanje svako nosi u srcu i duši. Takva nagrada je dokaz da niste uzaludno postojali u našoj profesiji. Gorica je u punoj snazi i želim joj da i u narednih pedeset godina bude vrhunska glumica kao što je to bio slučaj u pola veka njene dosadašnje karijere - kazala je Živković. 

O Gorici Popović su govorile njene kolege Svetozar Cvetković, Tamara Dragićević i Jelica Sretenović. 

Dragičević je kazala da Gorica Popović već danima slavi ovu nagradu sa svojim kolegama i prijateljima, tako što igra predstavu svako drugo veče i slavi život nakon završetka svake od tih predstava. 

- Ona voli umetnost i životinje i ima životnu radost. Zbog toga i pravi sve te divne uloge koje svi obožavamo - kazala je Dragičević. 

Svetozar Cvetković je u čast svoje koleginice otpevao pesmu "Smile" ( osmeh) Net King Kola i kazao da je ona velika divna tajna, a Jelica Sretenović da je san svake srpske glumice da dobije nagradu "Žanka Stokić" koja je simbol profesije. 

Među okupljenima u Narodnom pozorištu bili su glumica Anica Dobra, reditelj Goran Marković, pevačica i muzički urednik Radio Beograda Bilja Krstić, kompozitor Zoran Simjanović. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija