• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.06.2019

20:08

ALA SMO SE NAODMARALI! Izložba u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Kultura

ALA SMO SE NAODMARALI! Izložba u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Podeli vest

Izložba "Ala smo se naodmarali... Omiljena mesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem 19. i tokom 20. veka", biće otvorena sutra uveče u 19 sati u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Reč je o gostujućoj izložbi Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, čije su autorke muzejske savetnice - istoričarke Milkica Popović i dr Agneš Ozer. Posle višegodišnjeg istraživanja na području Vojvodine prikupljen je veliki broj eksponata koji govore o razvoju turizma u periodu od druge polovine 19. veka do 80-ih godina prošlog veka.

Na izložbi se može videti kako se javila i razvijala svest o potrebi čoveka da putuje i upoznaje nove krajeve. U drugoj polovini 19. veka najčešće se išlo na izlete u prirodu, kao i na obale reka i jezera, koja su bila veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje promeniti klimu, otići u neku svetsku ili obližnju banju, ali i na planinski svež vazduh.

Promena zdravstvenih shvatanja o moru kao lečilištu uticala je na sve brojnije odlaske na letovanja, naročito između dva svetska rata. Nakon Drugog svetskog rata putovanja iz ličnog zadovoljstva i radi odmora postala su potreba najšireg kruga radnih ljudi, ali i drugih slojeva stanovništva. U nekoliko tematskih celina na izložbi će biti predstavljena najpopularnija kupališta na vojvođanskim rekama, kao i na obalama Jadrana. Posetioci će takođe imati priliku da se upoznaju sa banjskim turizmom u Vojvodini, kao i zimskim odmorom, koji je bio izuzetno prisutan i razvijen kod Vojvođana. Izložba će biti otvorena do 15. avgusta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija