• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.07.2019

23:45

NE PROPUSTITE BOŽANSKU INSPIRACIJU - Miroslavljevo jevanđelje

Kultura

NE PROPUSTITE BOŽANSKU INSPIRACIJU - Miroslavljevo jevanđelje

Podeli vest

Izložba "Božanska inspiracija - Miroslavljevo jevanđelje" biće otvorena sutra uveče u 19 sati u Palati u tvrđavi Golubac. Na svečanom otvaranju nastupiće ansambl "Renesans". Izložba je posvećena Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom srpskom ćiriličkom rukopisu, koji su ispisali i oslikali srpski monasi u poslednjoj četvrtini 12. veka

Jevanđelje je pisano na pergamentu i sastoji se od 181 lista u kožnom povezu. Zapis na poslednjem listu Jevanđelja svedoči da ga je poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje. Smatra se da je dijak Gligorije (ili Grigorije), čiji se potpis nalazi na poslednjem ispisanom listu, pisar ili minijaturista Jevanđelja. Jevanđelje je 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a u junu 2005. godine upisano je na Uneskovu listu "Pamćenje sveta".

Foto: Informer DN

 

Izložba u tvrđavi obuhvata faksimile Jevanđelja iz 19, 20. i 21. veka, vezene stranice Jevanđelja autorke Biljane Ećimović, dokumentarni film Boška Savkovića "U početku beše reč", probni primerak faksimila iz 2019. koji ima vernu reprodukciju oslikavanja koja su vršena na zlatu i koji slobodno može da se lista, izabrane uramljene stranice Jevanđelja. Izložba će biti otvorena svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 17 sati.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija