• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/informer.rs

12.08.2019

21:56

PREMINUO GORDAN MIHIĆ! Scenarista i reditelj umro posle iznenadne bolesti!

Kultura

PREMINUO GORDAN MIHIĆ! Scenarista i reditelj umro posle iznenadne bolesti!

Podeli vest

Scenarista, dramski pisac, reditelj i profesor FDU Gordan Mihić preminuo je u nedelju, rano ujutro, posle iznenadne bolesti

Tužnu vest na tviteru je podelila njegova ćerka Ivana Mihić.

- Osećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedelju 11.08.2019. godine, rano ujutru, posle iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pre svega najbolji suprug i otac - GORDAN MIHIĆ. Sahranjen je u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja - napisala je Ivana, uz potpis "ponosne što su bile njegove, supruga Vera i ćerka Ivana".

Gordanova dela

Gordan Mihić napisao je brojne sjajne knjige po kojima ćemo ga pamtiti. Među njima su: Pas koji je voleo vozove (roman), 1983., Srećna Nova 1949. i drame Siroti mali hrčki (drama), Terasa na krovu i drugi scenariji, Crna mačka, beli mačor; Kupi mi Eliota (roman), Nemanjići, rađanje kraljevine, Absurdistan, Vojna akademija   

Osvojio je i brojne nagrade: Prva nagrada za scenario filma Osvajanje slobode, Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja, 1979.
Prva nagrada za scenario filma Balkan ekspres, Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja, 1983.
Zlatna arena za scenario filma Srećna nova ‘49., Pula, 1986.
Prva nagrada za scenario filma Srećna nova ‘49, Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja, 1986.
Prva nagrada za scenario filma Crna mačka beli mačor, 23. festival, Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja 1999.
Kristalna prizma za sveukupan doprinos domaćem filmu.

Pisao je scenarija i za filmove: Ranjena zemlja, Ona voli Zvezdu, Tuđa Amerika, Varljivo leto, Kamiondžije, Dom za vešanje, Balkan ekspres, Došlo doba da se ljubav proba, Jaguarov skok, Sivi dom, I Bog stvori kafansku pevačicu, Bubašinter, Kad budem mrtav i beo, Zaboravljeni, Početni udarac, Tango argentino, Dnevnik uvreda, Otvorena vrata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
svemu dodje kraj čovek je osta

pre 4 godine

drama Sirtoti mali hrčki i sve drame koje su nakad išle ponedelkom na RTB su NEPREVAZIDJENE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ana

pre 4 godine

Drago mi je sto je ovaj veliki gospodin izbegao privremenu obaveznu smrt od 10 do 15 god eskivirajuci JKP i eletrosnku bazu podataka tj ekshumaciju i DELETE.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija