• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.10.2019

19:34

ROMAN O SLOMU USPEHA! Gorčin Blagojević u petak (25.10.) na štandu "Štampar Makarije" potpisuje Bezimeni vrh!

Kultura

ROMAN O SLOMU USPEHA! Gorčin Blagojević u petak (25.10.) na štandu "Štampar Makarije" potpisuje Bezimeni vrh!

Podeli vest

Najčitaniji pripovedač u Crnoj Gori ove godine, Gorčin Blagojević, potpisivaće, u petak (25. oktobra), na štandu beogradske kuće „Štampar Makarije" (u Areni), svoj novi roman Bezimeni vrh. Knjigu će, od 14 sati, predstaviti mr Mihailo Perošević

Bezimeni vrh je moderni roman o slomu uspeha. Blagojević kroz četiri pripovedača (oca i sina, te majku i kćerku) koje surova sudbina spaja i rastavlja, daje upečatljivu sliku Evrope druge polovine XX i početka XXI veka. Sukobi kultura, navika i generacija postaju mali u odnosu na sukobe čoveka sa samim sobom u koje ga dovodi večita glad za uspehom. 

Roman je pun oštrih zapleta i kolebanja, na ivici nerava, koje svako ne može da izdrži. Savršenim kombinovanjem tih zapleta i unutrašnjih stanja, pisac nas dovodi u novu dimenziju u kojoj često ne znamo da li smo unutra ili vani. Ovim delom Blagojević potvrđuje osoben izraz i stil u maniru najboljih srpskih modernista. 

Gorčin Blagojević rođen je kao Slađan 1973. godine u Nikšiću, gde i danas uglavnom živi. Treća je generacija književnika i prosvetitelja u porodici. Njegov deda Đurko Blagojević (1903-1958) bio je nastojatelj Manastira Piva, a otac Spasoje Pajo Blagojević (1946-1988) cenjeni pesnik. 

Odrastao je među piscima i knjigama, uz Pesničku reč na izvoru Pive. Gimnaziju i Filološki fakultet, odsek za srpski jezik i književnost, završio je u Nikšiću, a jedno vreme studirao je i živeo u Beogradu. Dvadesetak godina proveo je u štampi. Piše i objavljuje od malih nogu. Objavio je, pod pseudonimima, nekoliko priča i eseja. Pripovetka Zlatna plalma uvrštena je u anotlogiju Najbolje iz Crne Gore. 

Poslednjih nekoliko godina posvećen je isključivo književnosti. Njegov prvi roman Cerada od sopstvene kože (Unireks, Podgorica - Beograd), objavljen 2018. godine, već je doživeo drugo izdanje.  
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija