• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.10.2019

14:56

PRIBOJ, GRAD POEZIJE! Sedmi festival "Dani Danila Lazovića"

Kultura

PRIBOJ, GRAD POEZIJE! Sedmi festival "Dani Danila Lazovića"

Podeli vest

Sedmi, po redu, festival, „Dani Danila Lazovića“ ove godine održaće se od 22. do 25.oktobra u Priboju, gradu u kome je rođen ovaj veliki glumac i u koji se rado vraćao, a meštani su ga uvek dočekivali sa osmehom, ponosom i raširenih ruku

Ovogodišnji slogan festivala glasi „Poezija su ljudi“. 

Možda, baš ovaj slogan, više nego ijedan ranije, oslikava suštinu poezije i misiju festivala . Danilo Lazović, bard srpskog glumišta, čije ime, delo i umetničku veličinu slavi festival, najbolji je primer  da su ljudi poezija.Oni je stvaraju i govore, prenoseći magiju umetnosti.

Ovogodišnji festival, baš zbog toga, okrenut je ljudima, njihovim životima, problemima, radostima i svemu onome što život jeste. U tome je presudna uloga umetnosti i poezije. Prepoznati, oplemeniti i opomenuti da je život dar, a umetnost njegov najbolji prijatelj.

Kao i prošlih godina, publika će biti u prilici da vidi vrhunska pozorišna ostvarenja, prisustvuje razgovorima sa najistaknutijim dramskim umetnicima, prati interesantne radionice , pogleda izložbe i podrži mnogo mladih studenata iz zemlje i regiona koji dolaze da se nadmeću u govorenju poezije .

OVAKO BI SE FILM TITANIK ZAVRŠIO da se reditelj nije PREDOMISLIO! (VIDEO)

Glumac Milorad Damjanović, dir. festivala  koji radi i stvara u Beogradu kao prvak  Beogradskog dramskog pozorišta , takođe je rodom iz Priboja a kao zahvalnost gradu iz koga je potekao i iz ljubavi prema poeziji već godinama stvara i čuva ovaj festival i, zajedno sa ljudima koji su prepoznali značaj ideje, „daje vetar u leđa“ mladim ljudima kako bi ih podržali na putu glume, recitovanja, ljubavi prema pozorištu i poeziji.

Foto: informer.rs

Žiri takmičarskog dela festivala “Dani Danila Lazovića” predstavlja najkreativnije stvaraoce naše kulture.Ove godine žiri , kao i predhodne, čini pet članova i to:

-prof.dr Radovan Knežević, predsednik stručnog žirija i profesor na Fakutetu dramskih umetnosti u Beogradu

-Danica Maksimović, članica stručnog žirija , glumica
-Jelena Stajkovac , članica stručnog žirija ,glumica
-Oliver Njego, član stručnog žirija, operski pevač 
-Dušan Kovačević, član stručnog žirija , glumac

Prvog dana festivala, Beogradsko dramsko pozorište gostuje sa vrlo uspešnom i višestruko nagrađenom predstavom „Trpele“ sa temom nasilja nad ženama, u režiji Bobana Skerlića. U predstavi nesrećne sudbine žena koje su trpele nasilje isitnita su svedočenja osuđenica za ubistvo svojih partnera , a uloge tumače između ostalih  Danica Ristovski, Milena Pavlović, Ivana Nikolić, Milica Zarić i dr.

Takmičarsko veče je predviđeno za četvrti dan festivala i podrazumeva takmičenje studenata glume iz zemlje i regiona u govorenju poezije. Ove godine prijavljen je rekordan broj učesnika.
Gost glumac  biće Danica Maksimović a muzički gost Oliver Njego.

Za ovo veče predviđeno je i predstavljanje pobednika “Internet konkursa u govorenju poezije”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija