• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

10.01.2020

11:15

Nesvakidašnji incident u Londonu - Mladić uništio Pikasovu sliku vrednu 20 miliona funti

Kultura

Nesvakidašnji incident u Londonu - Mladić uništio Pikasovu sliku vrednu 20 miliona funti

Podeli vest

Trenutno je u pritvoru i odbijena mu je kaucija da se brani sa slobode

Nesvakidašnji incident dogodio se nedavno u londonskoj galeriji Tejt modern, kada je dvadesetogodišnji muškarac Šakil Mesej uništio sliku čuvenog umetnika Pabla Pikasa, vrednu 20 miliona funti.

Kako izveštavaju britanski mediji, pomenuta galerija je delo "Poprsje žene" iz 1944. izdvojilo iz postavke kako bi se utvrdila šteta, a prema prvim izveštajima slika je pocepana.

(VIDEO) GLOGOVAC JE ZASLUŽAN ZA OVU LEGENDARNU REPLIKU! Maja Mandžuka je posle 18 godina otkrila tajnu sa seta Munja!

Šakil Mesej se trenutno nalazi u pritvoru, nakon što je odbijena kaucija da se brani sa slobode i čeka saslušanje pre suđenja koje je zakazano za 30. januar.

Foto: Youtube printscreen/heArtArchives

"Poprsje žene" prikazuje Pikasovu ljubavnicu Doru Mar i naslikana je u Parizu tokom poslednjih meseci nacističke okupacije.

(VIDEO) ROBERT DAUNI DŽUNIOR KAO DOKTOR DULITL! Glumac u novom filmu priča sa životinjama

"Njujork tajms" je Doru Mar nazvao "Pikasovom muzom" i “glavnim modelom na njegovim takozvanim portretima uplakanih žena dok je britanski “Indipendent”, doduše, pomenuo da je Marova bila i sama umetnica, ali istakao i da će, uprkos tome, biti upamćena kao najemotivnija od svih Pikasovih ljubavnica.

IMA SE, MOŽE SE! Evo koliko je bogatstvo Hoakina Finiksa nakon Džokera!

Anrijeta Teodora Marković rođena je 22. novembra 1907. u Turu, kao ćerka jednica francuske vlasnice butika Žili Voazen iz Tura i hrvatskog arhitekte Josipa Markovića iz Siska. Kada je imala tri godine, njena porodica se preselila u Buenos Ajres. Detinjstvo je provodila putujući između Južne Amerike i Evrope. Porodica se vratila u Pariz 1926, kada je Dori bilo 19 godina. Počela je da paralelno da studira likovnu umetnost i fotografiju, ali se vremenom sasvim okrenula fotografiji i već 1931. rešila da načini hrabar korak i otvori profesionalni studio. U tu čast stvorila je sebi umetničko ime: Dora Mar (Maar).

Izložba njenih dela u londonskoj galeriji Tejt modern je postavljena, posle Centra Pompidu u Parizu, a potom se seli u Los Anđeles.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija