• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list/Infromer.rs

08.09.2020

17:30

BAKA MI JE BILA VELIKA HOHŠTAPLERKA, A JA SAM SA 15 GODINA OTIŠLA U PARTZANE! Životna ispovest Mire Banjac! Evo koliko je trajao njen jedini brak, I KAKO JE BILO BITI PARTNERKA BATI STOJKOVIĆU!

Kultura

BAKA MI JE BILA VELIKA HOHŠTAPLERKA, A JA SAM SA 15 GODINA OTIŠLA U PARTZANE! Životna ispovest Mire Banjac! Evo koliko je trajao njen jedini brak, I KAKO JE BILO BITI PARTNERKA BATI STOJKOVIĆU!

Podeli vest

Naša glumačka legenda Mira Banja za hrvatski "Jutarnji list" otkrila je malo poznate detalje iz njenog života

Mira Banjac rođena je 1929. godine u Erdeviku. Mnoge generacije su stasale gledajući ovu fantastičnu glumicu na malim i velikim ekranima, ali i na pozorišnim daskama.

BAKA HOHŠTAPLERKA

Na samom startu progovorila je o svojoj porodici, o veoma zanimljivim detaljima koji ranije nisu bili poznati.

- Zanima me da li je  moj otac Teodor zaista bio oficir američke avijacije? On je tamo rođen. Moja baka je otišla u Ameriku s prvom migracijom, bila je velika hohštaplerka, zgrnula je velike pare za  vreme prohibicije krijumčarenjem viskija. Kod nje su ljudi pili, ostavljali pare, ona se obogatila, a oni su osiromašili. Kad se vratila, jedan je čovjek, također povratnik, sekao nam drva i stalno je psovao. Pitala sam ga: "Zašto psuješ moju babu", a on kaže: "Zato što zbog nje sada moram cepati drva." Tek posle sam ukapirala o čemu se tu radi. Bila je jako hrabra žena, naveče je kartala s ljudima, nije bilo lako sve to nositi na svojim leđima. Moj tata je inače hteo da ja i mama dođemo u Ameriku, poslao nam je  karte do Detroita, ali moji ujaci po majčinoj strani nisu za to hteli da čuju. Tako smo ostali razdvojeni do kraja života - priznala je Mira.

MLADA PARTIZANKA

Mira Banjac se 1944. godine sa samo 15 godina priključila jednoj partizanskoj četi, a evo kako je došlo do toga.

- Imala sam 14-15 godina. Oni su bili smešteni u Erdeviku, ja sam nešto recitovala i oni su me pozvali da im se pridružim. Bilo je tu glumaca koji su kasnije postali poznati, poput Predraga Tasovca, oca dirigenta Ivana Tasovca, a bio je tu i kompozitor Dragutin Gostuški. Bilo ih je iz čitave Jugoslavije, al ne sećam se svih imena - kaže naša legendarna glumica.

A onda je priznala kako je njena porodica reagovala na taj čin.

-  Majka je tada već bila sa nama, prvo je radila u Beogradu i bili smo u dve odvojene države. Znate, Srbija i Srem. Nije bila oduševljena mojom partizanskom avanturom, samo je molila da mi ne odseku pletenice. No čim sam došla u Ilok, odmah su me ošišali. Nisam ličila ni na što. Posle sam takva otišla i na audiciju, u vojničkim cokulama i engleskoj bluzi, grozno sam izgledala. Međutim, prošlo je sjajno - dodala je ona.

BRAK

Udala se vrlo mlada za Andreju Jovanovića, a sa 24 godine postala je majka, a njen muž nije bio iz pozorišnog sveta.

- Bili smo pet godina u braku, ali smo se prijateljski razveli. Sin Branimir živi sa mnom i na njega sam jako ponosna.. Nikad se više nisam udavala - moj život, to smo nas dvoje - kaže Mira.

O BATI STOJKOVIĆU

Kroz njenu dugovečnu karijeru jedan čestih partnera joj je bio čuveni Danilo Bata Stojković, Mira je priznala da nije bilo lako sarađivati sa njim.

- Nije bilo lako. Privatno je bio jako drag, pravi hedonista, kad bi ušao u kafanu, častio bi sve koji bi se tamo zatekli. Ali da biste s njim bili prijatelj, morali ste jako puno raditi. Vredilo je uložiti, sve ste dobili nazad, sa kamatama. Na poslu je bio perfekcionista, sve je moralo biti precizno, za razliku od Zorana Radmilovića koji je volio improvizaciju - rekla legenda našeg filma, televizije i pozorišta.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 3 godine

Mira Banjac i Rahela Ferari su mi već decenijama najdraže naše glumice. Rahele više nema, pa mi e Mira jedina ostala kojoj se divim kao glumici i kao osobi. Miri želim da još dugo, dugo živi i da ima odlično zdravlje.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija