• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/Informer.rs

26.09.2020

12:08

OVAJ SPRSKI GLUMAC BIO JE POPULARNIJI OD BREDA PITA! U Kini su ga OBOŽAVALI, a evo o kome je REČ

Kultura

OVAJ SPRSKI GLUMAC BIO JE POPULARNIJI OD BREDA PITA! U Kini su ga OBOŽAVALI, a evo o kome je REČ

Podeli vest

Srpski glumac Velimir Bata Živojinović nije bio popularan samo u Srbiji i regionu, već i u Kini, gde se proslava Kineske Nove godine ne može zamisliti bez filma "Valter brani Sarajevo"

Kako je Kina najmnogoljudnija zemlja na svetu procenjuje se da je Bata imao više od milijardu fanova. Godine 1972. "Valter brani Sarajevo" postao je filmski hit. Kad je dobro prihvaćen na našim prostorima, verovali ili ne, Kina je postala zemlja obožavateljka Batinog hit lika.

Filmsko ostvarenje je u Kini predstavljeno 1977. godine i bilo je toliko dobro prihvaćeno da su ga upoređivali sa svetskim akcionim blokbasterima.

 - Taj film je nešto nalik Džejms Bondu -  rekao je Nik Ju Rongun, dramaturg i umetnički direktor Šangajskog centra dramskih umetnosti.

Ovaj legendarni film dobio je i kineski rimejk, pozorišni komad, a da bi se stvorio autentični proizvod oni su zaposlili Harisa Pašovića, bosnaskog pozorišnog reditelja.

Foto: printscreen You Tube RTS Balkanskom ulicom

 - Ljudi iz Sarajeva ovaj film doživljavaju kao blizak. Ponosni smo da je posta toliko popularan u Kini. Nesvakidašnje je da film iz tako male zemlje uspe da pridobije gledaoce velike države poput Kine -  rekao je Paštrović za "China Daily".

Paštrović je isticao da je ovaj film nekako univerzalan i opšte primenljiv na današnje vreme. Naslovna numera je doživela i obradu 2011. godine, kada je, doduše uz reči na kineskom, smeštena na špicu kineske istorijska špijunsko-ratna serije "By the gun".

"Valter" je vremenom postao pravi brend u Kini, a prosto je neverovatno da se pivo "Valter" od pre neku godinu pravi tamo, a ne u nekoj od zemalja bivše Jugoslavije.

Takođe, replike iz filma su odavno postale deo života u Kini, ako je: "Ovaj grad, to je Valter" poruka koja je izazivala aplauze u salama u Jugoslaviji, u Kini čuveno "Vazduh trepti kao da nebo gori, sprema se oluja" nosi kultni status, ako ne među mlađima koji ocenjuju filmove na internetu, onda svakako među starijim Kinezima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija