• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.10.2020

12:49

VEČERAS SVEČANE DODELE NAGRADA! “Travnička hronika” najbolja na šabačkom festivalu!

Kultura

VEČERAS SVEČANE DODELE NAGRADA! “Travnička hronika” najbolja na šabačkom festivalu!

Podeli vest

Festival “Pozorišno proleće” po peti put se završava večeras u Šapcu svečanom dodelom nagrada, a za najbolju predstavu u celini proglašena je “Travnička hronika” Ive Andrića, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta Sombor

Pod sloganom “Vreme, otisak, sećanje”, pozorišna smotra će biti ove noći završena izvođenjem čuvene Šekspirove komedije zabune “Dva viteza iz Verone” rediteljke Mie Knežević, u produkciji domaćina, odnosno Šabačkog pozorišta.

Za najbolju predstavu u celini - “Travnička hronika”, tročlani žiri je dao sledeće obrazloženje: “Za celovit scenski utisak permanentnog košmara koji se ponavlja na prostorima koji proizvode mnogo više istorije nego što mogu da podnesu, a u kojem su glumački ansambl, kostimi, maske, muzika, scenski pokret i scenografski okvir zaokružili sliku mračne stvarnosti”.

Ista predstava je osvojila nagradu festivala “Ljubiša Jovanović” za najbolju mušku ulogu - Marko Marković, glumac iz Sombora, koji je pre samo nedelju dana osvojio i Sterijinu nagradu na Pozorju, za komad “Semper Idem” NP Sombor, u režiji Gorčina Stojanovića.

“Marko Marković je uspeo fino da nijansira ne samo razlike između pojedinih rola koje je tumačio, nego i da pronikne u ličnu dramu Nikole Rote i pokaže svu dubinu tog lika”, stoji u saopštenju žirija koji čine - Aleksandar Milosavljević, Olivera Miloševići Jelena Stokuća.

Poznata glumica Emina Elor osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu u drami “Upotreba čoveka” prema romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, u produkciji više kuća i festivala - Novi tvrđava teatar, Grad teatar Budva, East west centar Sarajevo i Novosadsko pozorište.

Foto: wikipedia / Tanjug



“Emina Elor je zaokružila tragičnu sudbinu osobe koja je prošla pun krug od filistarske atmosfere Novog Sada pred rat, preko pakla Aušvica do oslobođenja koje ne razlikuje od logora, pritom koristeći jednostavna sredstva, plasirajući emociju bez patosa i uspevajući da na sceni prikaže sve trzaje unesrećenog tela, ali i još više damare duše koja je osuđena na prokletstvo”, analizirao je žiri.

Predstava “Nečista krv” pozorišta Bora Stanković iz Vranja dobila je četiri nagrade, i to za najbolju režiju - Jug Đorđević, scenografiju - Andreja Rondović, dramatizaciju - Tijana Grumić, kao i za kompletan ženski glumački ansambl.

Nagrada koja nosi naziv “Zalog za budućnost” otišla je u ruke Ivanu Markoviću i predstavi “Lepa Brena prodžekt” Bitef teatra iz Beograda.

Žiri je bio suočen sa činjenicom da su tri od četiri predstave izvedene na festivalu nastale kao dramatizacija domaćeg romana, i smatraju da se tu ne radi o jednostavnim, uobičajenim prevođenjima novele na “jezik dramske forme”, nego o delima koja zadržavaju narativnu formu originalnih romana, smeštajući ih u novi, izvedbeni kontekst.

Taj dramski postupak vide kao vrlinu u našoj teatarskoj stvarnosti.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Magazin

Džet set

Srbija