• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubiša Vidović

27.11.2020

21:29

ON JE JEDINI SRBIN KOJI JE OSVOJIO OSKARA, A PARTNERI SU MU BILI MNOGI HOLIVUDSKI VELIKANI! Slavni glumac nikada nije zaboravio SVOJE POREKLO, DOKAZE ZA TO JE OSTAVIO U MNOGIM SVOJIM FILMOVIMA!

Kultura

ON JE JEDINI SRBIN KOJI JE OSVOJIO OSKARA, A PARTNERI SU MU BILI MNOGI HOLIVUDSKI VELIKANI! Slavni glumac nikada nije zaboravio SVOJE POREKLO, DOKAZE ZA TO JE OSTAVIO U MNOGIM SVOJIM FILMOVIMA!

Podeli vest

Karl Malden je bio slavni holivudski glumac i osvajač Oskara, ali njegovo pravo ime bilo je Mladen Sekulović

Karl Malden rođen je u Čikagu 1912. godine, njegov otac je iz rodnog Bileća otišao u Ameriku gde je upoznao Čehinju Mini  koju je oženio, a plod te ljubavi je upravo Mladen koji će godinama kasnije postati slavan Karl Malden.

PROMENA IMENA
 

Mladen Sekulović je promenio ime u Karl Malden na nagovor prvog pozorišta u kojem je radio. U tom pozorištu zadržao se tri godine, a onda je ostao bez posla.

To ga međutim nije obeshrabrilo, odlučio je da Čikago zameni Njujorkom, te da profesionalnu sreću oproba na Brodveju.

PONOSAN NA KORENE

Malden je često isticao odakle dolazi a to dokazuje i ova rečenica iz jednog intervjua.

_ Bileću (rodno mesto njegovog oca) nosim u sebi kao da sam rođen u njoj - rekao je on prilkom njegovog dolaska u Beograd 1982. godine.

Karijeru mu je prekinuo Drugi svetski rat, tako da se pridružio američkoj vojsci, a po njegovom okončanju, nastavio je svojim "glumačkim putem".

HOLIVUDSKI USPON I NAGRADA KOJU SVAKI GLUMAC PRIŽELJKUJE

 

Posle rata Malden je igrao u pozorišnoj predstavi "Trucklin Cafe" gde mu je direktan parner bio tada mladi i nepoznati Marlon Brando.

Biće to samo početak njihove uspešne saradnje, jer će ova dva glumca ponovo zaigrati zajedno 1951, godine i to  u remek delu Elije Kazana "Tramvaj zvan čežnja" koji će postati jedan od najvećih filmskih hitova pedesetih godina.

Brandu je ovaj film doneo slavu i status najvećeg frajera generacije, dok je Malden doneo prestižnu nagradu Oskar za najboljeg sporednog glumca.

U filmu su pored njih dvojice zapažene role ostvarili Vivijen Lejg i Kim Hanter koje takođe nagrađene od strane američke filmske akademije.

OBOŽAVAO PAVLA VUISIĆA

Karl Malden I Pavle Vuisić su sarađivali zajedno na filmu "Suton", a koliko je Malden cenio Vuisića dokazuje ova rečenica.

- Glumac kao Pavle se ne stvara, on se rađa – rekao je Amerikanac srpskog porekla.

Ovaj put Karl Malden je morao da se zadovolji samo sa nominacijom za Oskara.

Tri godine kasnije Elio Kazan ponovo će upariti Branda i Malden u još jednom vrhunskom ostvarenju, a reč je o filmu "Na dokovima  Njujorka".

Koliko je čuveni režiser cenio Maldena dokaz je i da mu je dao glavnu ulogu u filmu "Baby Doll". Ovaj put Malden je ostao kratkih rukava kada su u pitanju nominacije i nagrade, ali svakako fantastično dočarao sredovočnog čoveka koji je u braku sa tinejdžerkom

POPULARNA SERIJA I MENTORSTVO JEDNOM OD NAJPOZNATIJIH GLUMACA

Šezdesetih je Malden bio poprilično aktivan glumac. Nizale su se uloge u brojnim filmovima, ali ponovo u centar pažnje dolazi zahvaljujući seriji "Ulice San Franciska".

Čak pet sezona vrtela se ova kriminalistička serija na malim ekranima. Njegov direktni parner je bio Majkl Daglas tada još uvek mladi i neafirmisani glumac koji će kasnije postati jedna od najvećih holivudskih zvezda.

Daglas je kasnije često isticao, da je Malden dosta uticao na njegovu karijeru, i da mu je bio mentor u pravom smislu te reči.

Koliko ga je voleo svedoči da mu je upravo on uručio Karlu Maldenu Oskara za životno delo 2004. godine.

DUGOVEČNOST KAO NASLEDSTVO

Malden je preminuo 97. godini, ipak to nije bio "najdugovečniji član svoje porodice.

Njegova majka Mini je živela 102. godine.


Od radova sedamedesetih svakako treba istaći film "Pejton" gde je odlično odigra general Omara Bredlija.

FILM U SRBIJI

U svojoj bogatoj karijeri pored brojnih angažmana, jednu ulogu odigrao je i u Srbiji.

Reč je o filmu "Suton" nedavno preminulog Gorana Paskaljevića. On je ovde igrao čovek koji godinama živio u Americi, a onda se pri penzionisanju vratio u svoje selo kako bi brinuo o unucima.

Iako je u pitanju domaći film, ipak je snimljen na engleskom jeziku, a Maldenovi parneri u filmu bili su Pavle Vuisić, Dragan Maksimović, Bora Todorović, Petar Božović i mnogi drugi.

SEKULOVIĆ

U filmovima često je koristio priliku da spomene svoje pravo prezime Sekulović. U filmu "Pejton" jednom vojniku kaže "Dodaj mi taj šljem Sekuloviću". Dok u filmu "Ko je sahranje u mom grobu dobacuje svom kolegi "Dodaj mi kapu Sekuloviću".

Svoje prezime takođe pominje i u filmovima "Birdmanof Alcatraz", dok u seriji "Ulice San Franciska" zapošljava inspektora koji se preziva Sekulović. Njegov lik u filmu "Suton" se preziva Sekulović.

KASNE GODINE I SMRT

Malden je odlučio da se penzioniše 1993. godine, kratak povratak imao je u seriji "Zapadno krilo" 2000. godine, kada se pojavio u jednoj epizodi.

Karl Malden preminuo je 2009. godine u Los Anđelesu  u 97. godini života.

SPOMENIK U BEOGRADU

Karl Maldenu je podignut spomenik u Beogradu u Uzun Mirkovoj ulici.

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Spomenik je podignut 20. novembra 2018 godine.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija