• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SAŠA KOSTIĆ

05.02.2021

11:12

JEDNU SCENU NISAM MOGLA DA SNIMIM! Ispovest male DARE IZ JASENOVCA - Biljana ima samo 13 godina, a evo kako je DOBILA ULOGU!

Kultura

JEDNU SCENU NISAM MOGLA DA SNIMIM! Ispovest male DARE IZ JASENOVCA - Biljana ima samo 13 godina, a evo kako je DOBILA ULOGU!

Podeli vest

O 'logoru smrti' sam učila u školi, ali sam pravu istinu o stradanju ljudi saznala tek kada sam stala pred kamere filma "Dara iz Jasenovca", kaže Biljana Čekić (13)

Glavna junakinja filma "Dara iz Jasenovca" Biljana Čekić (13) kaže da je tek na snimanju shvatila kakve strahote su se dešavale u ustaškom "logoru smrti" tokom Drugog svetskog rata.

Ova tinejdžerka iz Kozarske Dubice u novom ostvarenju Predraga Gage Antonijevića igra Daru, desetogodišnju devojčicu koja sa majkom i dva brata preživljava pakao u logorima Jasenovac i Stara Gradiška.

Foto: printscreen You Tube Studio B

Vatreno krštenje

Biljana kaže da je na snimanju ratne drame saznala sve o monstruoznim zločinima koje su ustaše činile nad nevinim ljudima.

- I pre početka snimanja filma slušala sam o Jasenovcu i donekle bila upoznata šta se tamo dešavalo. O tome smo učili i u školi i znala sam da je dosta dece bilo u logoru. Međutim, nisam baš znala kako su zarobljenici mučeni u tom logoru. O tim strahotama sam saznala tek kada sam počela da snimam film - priča devojčica koja je prvi put stala pred kamere u ovom ostvarenju.

Film "Dara iz Jasenovca" obiluje teškim scenama, pa smo upitali Biljanu šta joj je najteže palo na snimanju.

- Postoji jedna scena u logoru, kada moja junakinja drži u krilu svog mlađeg brata, grli ga i govori mu koliko ga voli. To je jedan veoma emotivan trenutak i bilo mi je baš teško da glumim - priča mlada glumica i dodaje da bi i ona, poput svoje heroine, sve učinila za najmilije:

- Imam brata i sestru, i verujte mi da bih sve uradila za njih. I ja bih svoje čuvala i pazila kao Dara, da se nađem u takvoj situaciji.

Foto: Printskrin video

Audicija u školi

Biljana je glavnu ulogu dobila sasvim slučajno, tako što su producenti došli u njenu školu u Kozarskoj Dubici.

- Nastavnica nam je jednog dana podelila papire sa pozivom na audiciju i rekla nam je da se prijavi ko god želi. To mi je delovalo veoma zanimljivo, pa sam popunila formular. Bila sam presrećna kada sam saznala da sam dobila glavnu ulogu. Nisam mogla da verujem da su od toliko dece baš mene izabrali - kaže talentovana devojčica, koja je posle snimanja "Dare iz Jasenovca" odlučila da gluma bude njen životni poziv:

- Nikad ranije nisam planirala da se bavim glumom, ali sada to definitivno želim.

Film "Dara iz Jasenovca" je prvi srpski film koji je nominovan za prestižnu nagradu Zlatni globus, i to u svim kategorijama! Ovo maestralno ostvarenje Gage Antonijevića biće i naš kandidat za američkog Oskara.

Priželjkujem Zlatni globus

Biljana se nada da će nagrada Zlatni globus za najbolju žensku ulogu završiti u njenim rukama.

- Jako bih želela da odem u Los Anđeles i osvojim taj Zlatni globus. Volela bih da prošetam crvenim tepihom rame uz rame sa holivudskim zvezdama - kaže glavna junakinja "Dare iz Jasenovca".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
smrt komunistima

pre 3 godine

JOS FLMOVA O STRADANjU SRBA U NDHrvatskoj.

jura

pre 3 godine

Filmski kritičari su ga već sad proglasili manipulatorskim.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija