• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.12.2021

14:08

Svečano! Muzej Nikole Tesle slavi 69. rođendan

Muzej Nikole Tesle

Kultura

Svečano! Muzej Nikole Tesle slavi 69. rođendan

Podeli vest

Muzej Nikole Tesle danas proslavlja 69 godina rada, a tim povodom poklanja besplatan ulaz

Muzej je osnovan davne 1952. godine i u njemu se čuva lična zaostavština Nikole Tesle. Postavku muzeja, posvećenog najvećem srpskom velikanu, obiđe oko 150.000 posetilaca svake godine. Posetioci dolaze iz cele Evrope ali i iz udaljenih krajeva sveta, iz Indije, Bolivije, Mongolije.

Foto: printscreen RTV Pink

Ivona Jevtić, direktorka ovog muzeja povodom obog jubileja za Pink je pozvala sve gledaoce i građane da ovaj dan iskoriste tako što će posetiti muzej koji neguje i čuva uspomenu na srpskog pronalazača.

- Danas svi mogu besplatno da dođu u muzej. To je poklon koji danas pružamo građanima. Imamo i novitet, uveli smo da je ponedeljak radni dan. Imamo puno posetilaca koji dolaze iz čitavog sveta - rekla je ona.

Kako je istakla, to je razlog zbog čega je film o životu Nikole Tesle, koji se pušta na početku svake ture preveden na 11 svetskih jezika.

U fokusu rada muzeja je naučno-istraživački rad ali i izložbena aktivnost.

U radu ove ustanove učestvuju stručnjaci različitih profila – kustosi, dizajneri, informatičari, ilustratori, vajari, slikari i mnogi drugi i zahvaljujući timskom radu postigli su uočljive i prepoznate rezultate.

Foto: printscreen RTV Pink

- Sledeće godine nas očekuju velike izložbe u Ženevi , Parizu i Madridu - navela je Jevtić i osvrnula se na saradnju sa muzejom 'Kosmo kaiša' u Barseloni koja i dalje traje.

Muzej je sa svojim izložbama, samo u prethodnih nekoliko godina gostovao u Šangaju, japanskom gradu Hofu, Atini, Nikoziji, Milanu, Trstu, Buenos Ajresu i Barseloni gde je nedavno otvorena najveća izložba muzeja do sada.

 Ovde se nalazi njegova urna, zbog toga muzej ima memorijalni karakter. Svakoga dana unapređujemo rad i trudimo se da posetiocima pružimo najbolju prezentaicju kako bi stekli utisak o životu našeg Nikole Tesle - istakla je ona.

Ove izložbe videlo je više miliona ljudi, pa možemo reći da je ovo najprepoznatljiviji srpski muzej. Za narednu godinu planirane su izložbe u Ženevi, Parizu i Madridu. Osim izložbenih aktivnosti u narednoj godini planirano je dodatno razvijanje programa edukativno-didaktičkih radionica za najmlađe posetioce, a takođe i publikovanje novog materijal u vezi sa životom i radom Nikole Tesle.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija