• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IVAN GAJIĆ

19.05.2016

20:13

EVROVIZIJA VRVI OD POLITIČKIH SKANDALA! Problemi sa opasnim pesmama počeli su još pre 40 godina!

Showbiz

EVROVIZIJA VRVI OD POLITIČKIH SKANDALA! Problemi sa opasnim pesmama počeli su još pre 40 godina!

Podeli vest

Džamala nije usamljen primer zloupotrebe Pesme Evrovizije. Grčka je još 1975. godine opevala turski genocid na Kipru

Skandalozna pobeda ukrajinske pevačice Džamile sa pesmom "1944." na Evroviziji u Stokholmu nije jedini slučaj zloupotrebe tog takmičenja u političke svrhe! Stariji fanovi Pesme Evrovizije dobro se sećaju dešavanja iz 1976. godine, kada se Grčka svojom pesmom "osvetila" Turskoj za okupaciju bratskog Kipra.

(VIDEO) NOVI SKANDAL POTRESA EVROVIZIJU: Ukrajinci varali, poslali staru pesmu. POBEDA IM SE ODUZIMA!

Grkinji Marizi Koč je 1976. godine prećeno smrću pred nastup na Evrosongu

Pošto se 1975. godine zvanična Ankara priključila tom muzičkom takmičenju, Grci su protestovali zbog toga. Smatrali su da Turcima nije mesto na tom festivalu jer su tri godine ranije izvršili agresiju na Kipar, ubili hiljade ljudi i osvojili skoro trećinu teritorije. Zbog toga je naredne godine na Pesmu Evrovizije Grčka poslala Marizu Koč sa pesmom "Devica Marija", koja opisuje terorističke napade na Kipar. Turskoj se to nije dopalo, pa se žalila komisiji takmičenja, a pomenuta pevačica je dobijala i pretnje smrću. Bilo je toliko napeto da je Mariza pred izlazak na scenu dobila da potpiše papir u kojem je stajalo da će sama snositi odgovornost ako joj se nešto desi tokom izvođenja pesama.

(VIDEO) PRST U OKO RUSIMA! Evo o čemu peva pobednica Evrovizije!

SMRT EVROVIZIJE! Pobeda Ukrajine je poslednji ekser u kovčegu!

Zbog cele zbrke koja je nastala čelnici Evrosonga su izričito zabranili izvođenje pesama koje imaju bilo kakvu političku poruku. Međutim, ove godine je to pravilo prekršeno... Mi vas podsećamo na još neke političke skandale na ovom takmičenju.

Public

1973.
Izraelka nosila pancir 

Zbog masakra koji je 1972. godine izvršen nad izraleskim sportistima na Olimpijskim igrama u Minhenu organizatori Evrovizije su se susreli sa ozbiljnim problemom. Stigle su im anonimne dojave da će i tamo delegacija Izraela proći isto. Luksemburg je shvatio ozbiljno te pretnje, pa je odlučio da tokom festivalske večeri u sali bude povećan broj policajaca. Predstavnica Ilanit je za vreme celog festivala nosila pancir. Posetiocima je naloženo da sede na svojim mestima i da će, ako neko u toku nastupa bude ustao, policija imati odobrenje da ga upuca. 

2008.
Albanija se uplašila Beograda

Public

Albanska delegacija se 2008. godine žalila evrovizijskoj komisiji da joj je ugrožena bezbednost na Evrosongu u Beogradu. Prestonici Srbije je naloženo da pojača mere bezbednosti i Albanci su, pored Hrvatske i Izraela, imali posebno obezbeđenje. 

 

2009.
Gruzija ismevala Putina

Public

Gruziju su 2009. godine predstavljali Stefan i grupa 3G sa pesmom koja se može protumačiti kao prozivanje Ruskog predsednika Vladimira Putina. Naslov te numere na engleskom je "Put in" (staviti unutra, prim. aut), a u pevanju je to zvučalo kao ime ruskog lidera. Moskva je oštro reagovala, a muzičari su morali da koriguju naziv svoje pesme u "We dont wanna put in".


 

2015.
Jermenija pevala o turskom pokolju

Public

Jermenija je prošle godine na festivalu morala da promeni naziv pesme "1915." u "Face the shadow". Grupa "Generolodži" pevala je o genocidu koji je pre 100 godina u Turskoj izvršen nad Jermenima, kada je ubijeno više od milion ljudi. Komisija Evrovizije je smatrala da je naziv "1915." direktna asocijacija na politiku, pa im je naloženo da promene ime, što su i uradili. Jermenija 2012. nije učestvovala u Azerbejdžanu jer su istraživanja pokazala da njihovi izvođači tamo neće biti bezbedni.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija