• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Bogdanović

09.08.2017

20:38

NEŠA GALIJA OTKRIO KAKO JE NASTALA KULTNA PESMA: "Digni ruku" je za Srbe koje su MUČILI ALBANCI!

Showbiz

NEŠA GALIJA OTKRIO KAKO JE NASTALA KULTNA PESMA: "Digni ruku" je za Srbe koje su MUČILI ALBANCI!

Podeli vest

Nenad Milosavljević objašnjava da je najveći hit napisao iz revolta, kada je video stradanje svog naroda na Kosovu

Frontmen grupe "Galija" Nenad Milosavljević napisao je pesmu "Digni ruku" kada je video kako Albanci maltretiraju Srbe na Kosovu i Metohiji. Pevač kultne niške grupe, koja postoji pune četiri decenije, objašnjava za Informer kako su nastali čuveni stihovi: "Digni ruke od svega, nemaš kartu ni do Prištine".

Nenad kaže da mu je inspiracija za ovu numeru bila jedna fotografija iz novina.

S puškom u školu
Fotografija na kojoj baka sa puškom prati unuka u školu u nama je izazvala i bes prema državi koja je bila nemoćna
Nenad Milosavljević

- Posle demonstracija Albanaca na Kosmetu početkom sedamdesetih godina sa ciljem otcepljenja pokrajine, neki pripadnici tog naroda su nastavljali provokacije tako što su maltretirali srpsko stanovništvo. Zbog toga je i sam odlazak dece u školu bio rizičan. Jedna slika objavljena u novinama, gde baka vodi svoje unuče u školu sa puškom na ramenu, bila je posebno uznemirujuća i bila je direktna inspiracija za pesmu "Digni ruku". Ta fotografija je u nama izazvala i bes prema državi, koja je bila nemoćna da te probleme reši. Zato i stoji taj stih da smo takvi, da "nemamo čak ni kartu do Prištine".

DEJAN PETROVIĆ POSLE NESREĆE U KOJOJ JE ZAMALO IZGUBIO ŽIVOT: Bio sam na korak od smrti, Bog i Sveti Ilija su me spasili!

Bir fest volim zbog piva i roka

U sredu, 16. avgusta, nastupate na Bir festu. Šta vam je prva asocijacija kad se pomene ovaj festival?
- Rok muzika. Ovaj festival je, zapravo, praznik piva koje se i u moje vreme vezivalo za muzičare i rok publiku. Ispada da je pivo piće večite mladosti. Šalu na stranu, Bir fest je za mene najbolji domaći festival jer predstavlja i promoviše domaću muziku.

Mislite li da su ti stihovi napisani davne 1986. godine bili proročki?
- Nisam ja nikad bio prorok, već sam samo, na neki način, hroničar jednog vremena.

Da li vam je nekada, kao u toj pesmi, došlo da dignete ruku i odustanete od svega?
- Što se tiče dizanja ruku od muzike, to se može desiti samo ako nemam šta više da kažem svojom muzikom. To se na moju radost, kako stvari stoje, neće skoro desiti.

Vi ste jedan od retkih koji tvrdi da umetnici treba da se bave politikom. Zašto?
- Za mene je prirodno da umetnici treba da organizuju svoj ambijent delovanja, a ne da to prepustite ljudima koji čak i ne razumeju našu profesiju. Decenijama slušam ljude koji na sav glas kukaju kako im životi njih i njihovih porodica propadaju jer su u rukama pogrešnih ljudi, a oni samo nezadovoljno posmatraju.

Kajete li se što ste bili politički angažovani?
- Ne kažem i nije istina da je moj angažman doveo do bilo kog epohalnog rezultata, ali sam se, u granicama svojih mogućnosti i opštih okolnosti, bar trudio, zalagao. Sada sam se više posvetio stvaralaštvu, ali bih voleo da ohrabrim i podstaknem svoje kolege, umetnike. Ukoliko ne žele da se direktno uključuju u politiku, bar da se čvršće povezuju udruženja kako bi se i naš glas čuo.

Molim se za moju ćerku Janu

Vaša ćerka Jana rešila je da se bavi glumom. Kako gledate na to?
- Jana je svoj čovek. Dobro je što je izrasla u jednu lepu pametnu ženu. Ona je potpuno svoja, sa svim svojim manama i vrlinama, upravo onim elementima i dilemama kroz koje smo svi mi prošli u odrastanju i sazrevanju. Ja se neprekidno molim da nespokoj i dileme kroz koje mora proći budu što blaži.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija