• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba

03.02.2016

09:11

OTKRIĆE Zemlja je nastala u sudaru pre 4,5 milijardi godina!

Zanimljivosti

OTKRIĆE Zemlja je nastala u sudaru pre 4,5 milijardi godina!

Podeli vest

Tim naučnika sa univerziteta UCLA je došao do zaključka da je Zemlja kakvu danas poznajemo nastala žestokim sudarom sa Tejom

Teja je bila protoplaneta veličine Marsa, a sudarila se s proto-Zemljom pre 4,5 milijardi godina, kada je naša planeta bila stara samo 100 miliona godina. 

(VIDEO) ČOVEČANSTVO NEĆE DOŽIVETI SUDBINU DINOSAURUSA: Ruski naučnici imaju odgovor na ovu pretnju!

Odranije je poznato da su se Teja i proto-Zemlja sudarile, ali do sada se mislilo da je bio reč samo o "okrznuću". Ipak, naučnici sa UCLA tvrde kako je sudar bio izuzetno žestok i direktan. 

Od siline udara proto-Zemlja i Teja su se spojile i formirale Zemlju, dok se jedan deo odlomio. Taj deo nije mogao pobeći gravitaciji Zemlje i on se vremenom pretvorio u Mesec. 

Naučnici su uzeli kamenja prikupljena sa Meseca tokom tri Apolo misije i uporedili ih sa vulkanskim kamenjem sa Havaja i iz Arizone. Na njihovo iznenađenje, nisu pronašli nijednu razliku u izotopima kiseonika, tako da je jasno da su kamenja hemijski identična. 

(VIDEO) ASTROLOZI O PLANETI 9! Ako postoji uticaće na naš ljubavni život i finasije!

 - Nema razlike između izotopa kiseonika na kamenjima sa Zemlje i Meseca. Ostaci Teje su izmešani na Zemlji i na Mesecu i ravnopravno su rapoređeni -  izjavio je vođa tima naučnika Edvard Jang, profesor geohemije i kosmohemije na UCLA, koji je dodao da bi Teja postala planeta sunčevog sistema da se nije sudarila sa proto-Zemljom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija