• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.07.2019

23:45

KO NE NOSI BELO, NEĆE NI IGRATI! Da li znate zašto svi igrači na Vimbldonu MORAJU da poštuju dres kod?

Zanimljivosti

KO NE NOSI BELO, NEĆE NI IGRATI! Da li znate zašto svi igrači na Vimbldonu MORAJU da poštuju dres kod?

Podeli vest

Pravilo potiče iz 19. veka, kada je tenis smatran otmenim sportom, uglavnom među ženama. Bela odeća bila je najprihvatljivija da bi se sakrile mrlje od znoja i izbegla sramota

Kodeks oblačenja na teniskim mečevima na Vimbldonu jedan je od najpoznatijih u sportskom svetu. Pravila koja određuju da igrači moraju da budu obučeni gotovo u potpunosti u belo toliko su strogi da sudija može da natera igrače da se presvuku čak i pod pretnjom diskvalifikacije.


Veruje se, piše Nacionalna geografija, da pravilo potiče još iz 1800-ih godina, kada je tenis smatran otmenim sportom koji se igrao na društvenim okupljanjima i uglavnom među ženama. Pogled na oznojene mrlje na odeći nije bio baš prijatan prizor i smatrao se neprikladnim, tako da je praksa nošenja bele odeće usvojena kako bi se izbegla ova "sramota".


Zbog toga je belo postalo - zaštitni znak Vimbldona.

SPREMITE SE ZA POMRAČENJE! Naredne sedmice Zemljina senka zakloniće Mesec!


Pamti se slučaj iz 2013. godine kada su organizatori opomenuli Rodžera Federera zbog drečavonarandžastog đona na patikama.


Ana Kurnjikova je 2002. godine morala da zameni svoj crni šorts belim, koji je, kako se prenosi, pozajmila od svog trenera, dok je Andre Agasi odbio da igra na Vimbldonu u ranijim godinama svoje karijere, jer su njegove brendirane i upadljive stvari bile zabranjene baš zbog strogog dres koda.

KINESKE LUBENICE ZA GINISA! Na jednoj sadnici SAZREO 131 PLOD!


- Pravilo bele odeće nije jedina neobična stvar koja prati dugu istoriju Vimbldona. To je jedini grend slem turnir koji se i dalje igra na travi i jedini koji zakazuje slobodan dan u središnjoj nedelji turnira. Osnovni razlog što se ne igra jeste da bi ljudi koji održavaju terene imali priliku da nanesu potrebnu količinu vode da bi sve bilo spremno za drugu nedelju takmičenja.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija