• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

24.07.2019

09:32

(VIDEO) OVO MESTO JE GORE OD ČERNOBILJA! Maršalova ostrva ZRAČE CEO SVET

Zanimljivosti

(VIDEO) OVO MESTO JE GORE OD ČERNOBILJA! Maršalova ostrva ZRAČE CEO SVET

Podeli vest

Postoji jedno mesto u Americi koje je mnogo radioaktivnije od Černobilja ili Fukušime

Nakon eksplozije nuklearne elektrane u Černobilju 1986. godine, mnogi su tvrdili da je to područje postalo "najradioaktivnije mesto na zemlji", pogotovo se to odnosilo na krov elektrane gde bi boravak od dva minuta mogao da posetiocu upola smanji očekivani životni vek, piše "Biznis insajder".

Ali, na tom području se smanjio nivo radijacije te su sada napuštena školska dvorišta, zabavni park i učionice grada Černobilja otvoreni za posetioce i postaju sve traženija avanturistička atrakcija.

Verovatno ćete se više ozračiti prilikom leta do Černobilja, nego tamo- rekla je nuklearna naučnica Kler Korkhil.

(VIDEO) DOĐITE NA LETOVANJE U ČERNOBILJ! Zabranjena zona POZIVA TURISTE?!

Prema najnovijoj studiji koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Kolumbija, određena područja Maršalovih ostrva.

Tamo su nakon Drugog svetskog rata Sjedinjene Države sprovele 67 nuklearnih ispitivanja, još uvek pokazuju jako visoke nivoe zračenja.

Naučnici su otkrili "povišene nivoe" radioaktivnih elemenata u 38 uzoraka tla uzetih sa 11 različlitih ostrva. Najviša doza zračenja pronađena je na ostrvu Bikini, gde je SAD sproveo najveći test za hidrogensku bombu, a kasnije potopio na desetine radioaktivnih brodova.

Tamo je otkriven i do 1.000 puta viši nivo plutonijuma, nego što je u Černobilju ili Fukušimi.

Naučnici su zaključili kako su četiri severna ostrva: Runit, Enjebi, Bikini i Naen mnogo radioaktivniji od područja u blizini černobiljske elektrane.

Iako su ta ostrva uglavnom nenaseljena, istraživači smatraju kako bi lokalno stanovništvo trebalo da bude upozoreno da ne provodi vreme na tim mestima.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija