• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.08.2019

21:31

CRVENA I ŽUTA OPUŠTAJU GOSTE! Pet saveta kako da oplemenite stan toplim bojama!

Zanimljivosti

CRVENA I ŽUTA OPUŠTAJU GOSTE! Pet saveta kako da oplemenite stan toplim bojama!

Podeli vest

Ujednačite tonove zidova sa tepisima, tkaninama i detaljima jer to stvara osećaj pozitivne energije i udobnosti

Gostoprimstvo i ljubaznost domaćina nije jedini razlog ako se čim kročite u njegovu kuću osećate prijatno, čak tako da vam se čini kao da ste stotinu puta ranije tu boravili. Reč je o efektu koji na vas ostavljaju tople boje kojima je enterijer uređen.


- Kada smo okruženi toplim bojama, nezavisno od toga o kojoj se boji radi, u prostoru se stvara osećaj pozitivne energije, udobnosti, strasti i intimnosti. Svako od nas može da urediti svoj dom toplim bojama. Ključ je u kombinacijama toplih boja s hladnim i u umerenosti - savetuju stručnjaci.


Toplim bojama smatraju se sve nijanse crvene, žute i narandžaste, boja breskve, nijanse roze i zlatne, a suprotnost njima čine hladne boje, u koje se ubrajaju ljubičasta, plava i zelena.

1. Beli ili tamni zidovi
Kada neko odluči da detalje u životnom prostoru oboji crvenom ili žutom, često smatra da sve ostalo mora da bude potpuno belo, ali arhitekte navode da je elegantna i efektna i kombinacija sa sivom ili tirkiznom bojom zidova.

2. Tepisi
Jedan od najjednostavnijih načina da prostoriju pretvorite u toplu oazu jeste da u nju unesete tepih. Možete da birate između ručno rađenih, tepiha mašinske izrade ili pak onih od prirodnih materijala, a da bi se što bolje uklopili u prostor, pripazite i na to da barem jedna od boja na tepihu odgovara detaljima poput ukrasnih jastuka ili detalja na zidu.

Šta su tople boje?


Crvena simbolizuje ljubav, strast i radost, pa će za njome posegnuti osobe koje su po prirodi takve. Ona popravlja raspoloženje, ali s obzirom na to da je reč o snažnoj boji, ne treba preterivati s njom.
Žuta boja simbolizuje inteligenciju, razum i svetlo, a u kući deluje podsticajno za kreativan rad.
Zlatna boja smatra se najdragocenijom među bojama. To je boja moći, znanja i vlasti.
Dizajneri u tople boje svrstavaju čak i belu. Ona istovremeno može da bude i hladna, a to je zato što, zavisno od nijanse, može da ima vrlo suptilne podtonove poput crvene, plave, žute i ljubičaste boje.

3. Tkanine
Tople boje možete naglasiti izborom posteljina, zavesa, draperijama ili jastucima na ležaju ili fotelji u dnevnoj sobi.

4. Slike
Umesto detalja poput jastučića, figurica ili vaza u toplim bojama, idealno rešenje za manje stvari je zid ispunjen slikama.
Da biste izrazili svoju umetničku stranu i ukus, to ne moraju da budu skupa dela, već pokažite kreativnost tako što ćete uramiti i okačiti čak i ilustracije s putovanja, fotografije dece... Kombinujte crvene, žute, narandžaste i zlatne tonove.

5. Prirodno drvo
Boja prirodnog drveta savršeno se uklapa u topli tonalitet. Izaberite drveni pod ili neke komade drvenog nameštaja u braon tonovima.
Bilo da je reč o stolu u dnevnoj sobi, radnom stolu ili čitavoj kuhinji, drvo se lako održava, traje godinama i daje osećaj povezanosti s prirodom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
prekrečite Beograd

pre 4 godine

Obavestite bg urbaniste, da tople boje na fasadama donose ogromnu korist državi i narodu!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija