• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: national geographic

23.08.2019

16:04

(VIDEO) Da li vas je ikad zanimalo KAKO LIŠĆE MENJA BOJE? Pogledajte OVAJ NEVEROVATAN SNIMAK!

Zanimljivosti

(VIDEO) Da li vas je ikad zanimalo KAKO LIŠĆE MENJA BOJE? Pogledajte OVAJ NEVEROVATAN SNIMAK!

Podeli vest

Iako se mali broj ljudi raduje kraju leta, mora se priznati da i jesen ima svojih draži, a za to je verovatno najviše zaslužno šareno jesenje lišče. Pogledajte fenomenalan dvominutni video koji prikazuje kako lišće menja svoje boje

Tokom jeseni, lišće menja boju pre nego što opadne i umre. Tužno, zar ne? Zavisi kako na to posmatrate.

Oven Rajzer, vrlo strpljiv student biologije i matematike sa univerziteta u Edvardsvilu, proveo je više od pet meseci snimajući proces transformacije lišća, a sve s ciljem da napravi kreativni dvominutni time-lapse video. U videu se može jasno videti kako lišće iz zelene i žute prelazi u crvenkastu i braon boju.
 

Za sastavljanje snimka bilo je potrebno šest nedelja - i mnogo neprospavanih noći. Oven je snimio više od 6.000 fotografija lišća, uključujući fotografije sa 10 različitih stabala kao što su sasafras i šećerni javor, koji su karakteristični za istočni deo Severne Amerike. Tokom tri dana, on je snimao svaki list na svakih 30 do 60 sekundi koristeći kameru, LED svetlo i bateriju koja je bila dovoljno jaka da kamera radi konstantno.

Ali ono što se događa kada lišće promeni boju nije tako jednostavno. Hlorofil ima daleko važniju ulogu u životu jedne biljke: on iz sunčevih zraka uzima energiju i pravi „hranu“ za biljku – jednostavne šećere koje dobija iz vode i ugljen-dioksida.

Krajem leta, kada ima dnevne svetlosti i sunčanih sati, a tempreature su niže, kanali koji prenose tečnost u list i iz njega se postepeno zatvaraju, a unos vode i minerala je snižen. U to vreme, sve je manje i hlorofila.
 

To je trenutak kada do izražaja dolaze ostali pigmenti, koji su i do tada bili prisutni u listu, ali u manjoj meri nego hlorofil.Tada sunčevu svetlost upijaju karotenoid, koji boji list u narandžasto, a u njemu i ksantofil, koji pruža žutu boju, kao i antocijanin, zahvaljujući kojem list postaje crven ili purpuran, a za koji stručnjaci ističu da ne postoji u listu cele godine, već se proizvodi tek s kraja leta.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija