• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index.hr

10.09.2019

19:19

(VIDEO) MISTERIOZNO ZRAČENJE IZ DALEKE GALAKSIJE ZBUNILO NAUČNIKE! Trajalo je samo 10 dana

Zanimljivosti

(VIDEO) MISTERIOZNO ZRAČENJE IZ DALEKE GALAKSIJE ZBUNILO NAUČNIKE! Trajalo je samo 10 dana

Podeli vest

Naučnici iz NASA-e su u udaljenoj galaksiji uočili snažne rendgenske zrake, prikazane na fotografiji plavom i zelenom bojom, a još uvek nije jasno šta su i odakle dolaze, piše CNN

Zraci dolaze iz izvora nazvanog ULX-4, koji se nalazi u galaksiji NGC 6946 (Galaksija vatromet) od nas udaljenoj nekih 22 miliona svetlosnih godina.

Foto: Printscreen You Tube

 

Ono što posebno intrigira naučnike je činjenica da je trajalo kraće od prethodnih. Tokom 10 dana posmatranja NASA-inim teleskopima NuSTAR i Čandra, rendgenski zraci su od jedva vidljivih postali izuzetno snažni i svetli da bi zatim skoro u potpunosti nestali.

- Deset dana je zaista kratak period za pojavu ovakvih svetlosnih fenomena - rekla je astrofizičarka Hana Ernšou. 

Različite hipoteze, različiti problemi

Primarni objekat proučavanja teleskopa NuSTAR bile su supernove, snažne eksplozije zvezda koje su mnogo masivnije od našeg Sunca. Jedna takva eksplozija vidljiva je kao plavo-zelena mrlja u gornjem desnom delu fotografije Galaksije vatromet, a može biti toliko snažna da svojom svetlošću nadjača sjaj čitave galaksije u kojoj se nalaze milijarde zvezda.

Zelena mrlja u blizini donjeg dela galaksije nije bila vidljiva tokom prve opservacije, ali je zato snažno sijala tokom druge, deset dana kasnije. Kako se brzo pojavila, tako je brzo i nestala. Iz NASA-ine rendgenske opservatorije Čandra uočeno je kako je izvor ULX nestao za svega nekoliko dana. Izvor je nazvan ULX-4 jer se radi o četvrtom ULX-u zabeleženom u ovoj galaksiji. Teleskopi pored njega nisu zabeležili nikakav izvor vidljivog spektra svetlosti, što smanjuje verovatnoću da se radi o supernovi, piše NASA.

Foto: Printscreen You Tube

 

U studiji koja je u avgustu ove godine objavljena u časopisu "The Astrophysical Journal", a koja se bavi galaksijom NGC 6946, naučnici su izneli hipotezu da ova snažna zračenja potiču od crne rupe koja guta neku zvezdu. Gravitacija crne rupe toliko je snažna da privlači i uništava sva bliska nebeska tela, stvarajući pritom izuzetno zagrejan vrtlog ulomaka koji emituje rendgensko zračenje.

Foto: Printscreen You Tube

 

Poljuljana teorija

Najnovija opservacija malo je poljuljala tu teoriju jer se crne rupe obično hrane duže od deset dana. Istina, piše NASA, moguće je da se radilo o izuzetno brzom obroku, ali je moguće da je izvor zapravo neutronska zvezda. Neutronske zvezde se vrte tolikom brzinom da njihova magnetna polja deluju kao barijera koja sprečava da ulomci drugih svemirskih tela udare u zvezdu i stvore rendgensko zračenje. U slučaju da neki materijal ipak prodre do zvezde i da dođe do sudara, ona bi isijavala X-zrake, poput ovih na fotografiji.

KRADU NAM ANDRIĆA, TESLU I SKENDERBEGA! Nebojša Bakarec RASTURIO ALBANCE, CRNOGORCE I HRVATE objašnjenjem o OTIMANJU SRPSKOG NASLEĐA!

Ova hipoteza mogla bi objasniti kratko razdoblje trajanja ULX-4, piše NASA. Da bi se ona i potvrdila moralo bi se  dogoditi identično zračenje na istom mestu. Ako neutronska zvezda ostane mirna i tiha, odnosno ako ponovno ne dođe do zračenja, poreklo ULX-4 ostaće intergalaktička misterija.

 

 

POGLEDAJTE VIDEO: 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija