• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

16.09.2019

20:50

(VIDEO) KUPAMO SE U ZLATU! MILIJARDE TONE ZLATA PLIVAJU OKEANIMA, tvrde stručnjaci, ali u Pacifiku i Atlantiku ga najmanje ima!

Zanimljivosti

(VIDEO) KUPAMO SE U ZLATU! MILIJARDE TONE ZLATA PLIVAJU OKEANIMA, tvrde stručnjaci, ali u Pacifiku i Atlantiku ga najmanje ima!

Podeli vest

Prema rezultatima relevantnih okeanografskih institucija, u slanim vodama naše planete kriju se stotine, pa i milijarde tona zlata

To znači da, prema najkonzervativnijim procenama, svuda oko nas slobodno pliva zlato u vrednosti od 822,8 milijardi dolara, a prema najoptimističnijim taj iznos dostiže neverovatnih 400 triliona dolara.

Jedini problem koji za sada sprečava komercijalnu ekstrakciju najvoljenijeg plemenitog metala leži u činjenici da je njegova koncentracija u okeanima isuviše mala. To, doduše, nije sprečilo mnoge naučnike i mešetare da okušaju svoju sreću.

Američka nacionalna okeanografska služba (NOAA) tokom protekle decenije objavila je nekoliko studija koje se bave procenom koncentracije zlata u svetskim morima. U zavisnosti od dela okeana u kojima se vade uzorci – na primer, u severnom Atlantiku i severnom Pacifiku veruje se da ga ima najmanje – procena se kreće od 20 miliona tona pa sve do deset biliona tona zlata u ukupno 1.338.000.000 kubnih kilometara vode. 

Za početak, teško je utvrditi i ukupnu kubikažu slane vode. Uvrežena statistika kaže da ona obuhvata oko 97 odsto od ukupne količine vode na Zemlji i prekriva približno 70 odsto njene površine, ali je veoma nezahvalno govoriti o tačnim dubinama do kojih doseže. Iznos od oko 822,8 milijardi dolara slobodno pliva svuda oko nas, piše magazin "Forbs".

Taj iznos prema najoptimističnijoj verziji o prisustvu zlata u okeanima samo treba pomnožiti sa 500 i dobija se iznos od neverovatnih 400 triliona dolara. Poređenja radi, objedinjeni BDP svih država sveta u 2018. godini iznosio je 84,8 milijardi dolara po statistici MMF.

Činjenica da se u svakom litru morske vode nalazi tek nekoliko desetina bilionitih delova grama zlata predstavljaće tvrd orah za naučnike još puno godina pred nama. Ne postoji odgovarajući sitan filter, a pogotovo ne onaj koji bi na veliko mogao da izdvaja čestice tolikih veličina.

(VIDEO) SVETSKA TUČA SAD, RUSIJE, FRANCUSKE I BRITANIJE... Posao im kvare Španija i Maroko - Rude podvodnih vulkana Atlantika postaju novi Eldorado!

A kada je u pitanju količina zlata koja leži na morskom dnu, u vidu zlatnih poluga, dukata ili nakita, koja se nakupljala sa svakim brodskim potonućem – tu ne mogu da se donesu nikakve stručne procene, a prostor za avanturiste i oportuniste raznih fela još je veći...

Pogledajte o bonus video:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija