• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

24.09.2019

13:13

AKO SE NAĐETE U LIFTU KOJI PADA, može vas da vas spase SAMO JEDNA STVAR!

Zanimljivosti

AKO SE NAĐETE U LIFTU KOJI PADA, može vas da vas spase SAMO JEDNA STVAR!

Podeli vest

Sama pomisao da se zaglavite u liftu, a kamoli da on krene da pada je zastrašujuća. Ali, šta raditi ukoliko se dogodi da se lift stvarno otkači?

Naučnici i stručnjaci pokušali su da daju odgovore na ova pitanja ukoliko se nađemo u ovoj krajnje zastrašujućoj situaciji.

Može se reći da je mnogima već poznata ustaljena preporuka da, ako se nađemo u liftu koji se otkači, trebalo bi da skočimo u trenutku, neposredno pre njegovog konačnog susreta sa zemljom. Time bi se, navodno, smanjio pritisak koji udar reflektuje na telo.

Da li ste čuli za priču Beti Lou Oliver?

Radila je kao operater za liftove u Empajer Stejt Bildingu. Danas drži svetski rekord u preživljavanju pada lifta.
Naime, ova operaterka je padala 79 spratova, a ono sto ju je spasilo je kabl dugačak 304 metra, koji je pao pre nje i ublažio njen pad.

Međutim, postavlja se pitanje: Kako ćemo pogoditi tačan trenutak kada će lift dodirnuti zemlju?, i drugo: Čak i ako uspemo da "uhvatimo" taj trenutak pri slobodnom padu, smanjićemo brzinu za samo tri km/h, što je ipak nedovoljno da bi smo spasili sopstveni život. 

Druga okolnost koja nam svakako ne ide u prilog je činjenica da se možemo ozbiljno povrediti ukoliko udarimo glavom o plafon u datom trenutku pada. Taj udarac bi bio pod uticajem pritiska naše sopstvene težine, koja je 10 puta veća od našeg tela, a koja će se reflektovati na naše noge u trenutku udarca. 

Dakle, i u jednom i drugom slučaju ne bi smo preživeli. 

Prema istraživanju naučnika iz MIT centra za Biomedicinski inženjering, da bi smo uvećali šanse da preživimo pad lifta, trebalo bi da legnemo na pod, na sredinu lifta, jer će se tako ravnomerno rasporediti težina tela, a sila udarca će se maksimalno rasporediti na površinu tela.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija