• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s

24.09.2019

20:08

(VIDEO) "SAMO DA ME MOJI SRBI NE ZABORAVE"! Britanka ledi Pedžet PREVIJALA JE SRPSKE RATNIKE i do poslednjeg dana volela i pomagala naš narod, a danas je NIKO NE PAMTI!

Zanimljivosti

(VIDEO) "SAMO DA ME MOJI SRBI NE ZABORAVE"! Britanka ledi Pedžet PREVIJALA JE SRPSKE RATNIKE i do poslednjeg dana volela i pomagala naš narod, a danas je NIKO NE PAMTI!

Podeli vest

Zabeležene su njene reči, kao amanet našem narodu: "Neka me svi zaborave! To mi je svejedno! Ali će mi teško pasti ako me moji Srbi zaborave!"

Na današnji dan 1958. godine umrla je ledi Lejla Pedžet, heroina koja je svojom nesebičnom žrtvom zadužila srpski narod. Lejla Pedžet bila je engleska plemkinja. Ujedno – dobrotvor i požrtvovana bolničarka u jednom od najtežih perioda u srpskoj istroriji, žena koja je samopregornim radom u ratno vreme sačuvala živote mnogih naših sunarodnika.

U Beograd je stigla 1910. godine. Ubrzo je počeo Prvi balkanski rat, a potom i Drugi, u kojima se ledi Pedžet posvetila brizi o drugima, postala je jedna od prvih dobrovoljnih bolničarki u vojnim bolnicama u Beogradu.

SRBIMA SU SE DIVILI HITLER, MAKENZEN, JOSIF HABSBURŠKI, LAMARTIN, GETE! Hrvate su smatrali nedoraslim da imaju državu!

Iako je 1913. godine napustila Beograd i vratila se u London, već u novembru 1914. godine, po izbijanju Prvog svetskog rata, stigla je u Skoplje sa velikom britanskom sanitetskom misijom i sanitetskim materijalom. U skopskoj bolnici se borila sa tifusom, od kojeg je i sama tada obolela, upućena je na lečenje u Švajcarsku, da bi se 1916. godine ponovo vratila u Englesku.

Pred polazak u Švajcarsku Pedžet se pismom, objavljenom u Politici, zahvalila cjelokupnom srpskom narodu – malima i velikima podednako, "na prijateljstvu, ljubavi, pažnji i nježnosti s kojima su se ophodili prema meni za sve vreme moje bolesti”. 

"Oduvek sam za Srbiju i srpski narod imala tople simpatije i između mene i njega je postojala neka naročita veza koja je činila da i kad sam od njih daleko, s ljubavlju mislim na njih, veza koja je činila da sam u Srbiju dolazila uvek s onom istom radošću s kojom i u svoju otadžbinu. Još jednom iskreno i od srca hvala svima i do skorog viđenja".

U Beograd se vratila samo jednom nakon rata, i to 1934. godine da bi prisustvovala sahrani kralja Aleksandra Karađorđevića.

Tokom Drugog svjetskog rata pomagala je srpskom narodu u izbeglištvu, da bi po okončanju najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva njeno imanje postalo središte okupljanja srpskih političkih izbeglica.

MISLILI SU DA SU USVOJILI PRESLATKU DEVOJČICU (6) A ONDA JE USLEDIO ŠOK! Ona ima 22 godine i HOĆE DA IH UBIJE! (FOTO/VIDEO)

Čak je i Miloš Crnjanski izvjesno vreme sa ženom stanovao u njenom zamku, a ledi Pedžet mu je i pomogla da dobije englesko državljanstvo. Zahvaljujući njenom angažmanu uređeni su Srpska crkva i Srpski klub u Londonu, a u Crkvi Svetog Save podigla je bronzanu ploču generalu Mihailoviću.

Diplomata i istoričar Kosta St. Pavlović zapisao je da je "na Srbe potrošila svu svoju gotovinu, prodala kuću u kojoj je odrasla i otuđila velelepni park…"

Zabeležene su njene reči, kao amanet našem narodu: "Neka me svi zaborave! To mi je svejedno! Ali će mi teško pasti ako me moji Srbi zaborave!"


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

To je naš mentalitet,srpski mlohav,neodgovoran,zaboravan,koji zaboravlja sve što je dobro,a pogotovo zlo koje mu nanose vekovima.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija