• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.rs

25.09.2019

17:58

IZGUBLJENI GRAD INKA JE IZGRAĐEN NA ČUDESNOM MESTU! Geolozi otkrili NEVEROVATNU TAJNU!

Zanimljivosti

IZGUBLJENI GRAD INKA JE IZGRAĐEN NA ČUDESNOM MESTU! Geolozi otkrili NEVEROVATNU TAJNU!

Podeli vest

Naučnik Geološkog brazilskog saveznog univerziteta Rio Grande Rualdo Menegat tvrdi da je otkrio razlog zašto su Inke izgradile svoj čuveni grad Maču Pikču na specifičan način i zašto su ga izgradile na tolikoj visini

Brazilski geolog izvršio je analizu područja gde se stari grad nalazio kako bi pronašao tektonske pukotine - otkrića su bila iznenađujuća.

Foto: Printscreen You Tube

 

Kako je naučnik objasnio tokom konferencije Geološkog društva Amerike, koja je održana u Feniksu, te pukotine se dramatično razlikuju po veličini: neke od njih su toliko velike i dugačke da čak određuju pravac toka lokalnih reka.

Menegat je otkrio da te pukotine prate dva glavna smera: od severoistoka ka jugozapadu i u suprotnom smeru. Na taj način, pukotine stvaraju oblik iks i Maču Pikču je tačno na mestu preseka.

OTVORILI SANDUK STAR 2.500 GODINA i šokirali se šta su u njemu pronašli!

Istraživač sugeriše da su sve gradske strukture izgrađene na osnovu tog obrasca.

Ceo grad ima isti obrazac kao i pukotine u zemlji, što je gradu dalo nepremostive prednosti. Prvo, na tim mestima se kamenje lakše vadilo, naglašava Menegat.

Foto: Printscreen You Tube

 

Pored toga, propusti na tlu pomagali su usmeravanju vode iz rastopljenog leda ili kiše u grad, stvarajući stabilan izvor slatke vode. Istovremeno, tokom oluja i obilnih padavina pukotine su pomagale da se višak vode brže isuši.

- Otprilike dve trećine napora uloženog u izgradnju svetilišta odnosilo se na odvode ispod površine. Pukotine su pomogle očuvanju ovog mesta - rekao je geolog.

Takođe, zidajući grad na tako visokom mestu, Inke su se zaštitile od lavina i klizišta koja su toliko uobičajena u Andima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija