• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.rs

30.09.2019

21:43

(VIDEO) ČEP ŠAMPANJCA LETI BRZO KAO F-16! MEHURIĆI dva puta brži od BRZINE ZVUKA!

Zanimljivosti

(VIDEO) ČEP ŠAMPANJCA LETI BRZO KAO F-16! MEHURIĆI dva puta brži od BRZINE ZVUKA!

Podeli vest

Mehurići izlaze iz flaše šampanjca brzinom kojom se izduvni gasovi izbacuju iz lovca F-16, a fizika je u osnovi ista

Francuski naučnici koji su proučavali fiziku šumećeg alkohola, došli su do jednog neobičnog i zanimljivog zaključka. Mehurići koji izlaze iz otvorene boce šampanjca, čine to brzinama koje se mogu videti pri kretanju aviona, piše "Popular mehaniks".

Foto: Printscreen You Tube

 

To su identifikovali uz pomoć brzih kamera snimajući boce šampanjca sačuvane na raznim temperaturama, kako bi analizirali šta se događa nakon vađenja čepova.

U milisekundama nakon otvaranja boce mehurići se iz nje oslobađju tako brzo da formiraju zamrzavajući udarni talas nazvan Mahov disk, sličan tragu koji se stvara prilikom kretanja aviona i raketa, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu "Sajens advans".

- Naš cilj je bio da utvrdimo šta se događa tokom snažne dekompresije gasova odmah nakon iskakanja plutenog čepa, a fenomenološka povezanost sa aeroinženjerstvom pravo je iznenađenje - kaže fizičar Žerard Ližer - Beler sa Univerziteta "Rems".

Koliko se brzo ovi gasovi oslobađaju? Ližer-Beler kaže da mehurići iz boce mogu dostići brzinu do Mah 2, dvostruko veću brzinu zvuka. Ti nadzvučni gasovi se pokreću ekstremnim promenama pritiska u boci, prenosi hrvatski "Ekspres".

Tokom fermentacije se otopljeni mehurići gasova ugljen-dioksida formiraju u tečnosti. Ti otopljeni mehurići se zadržavaju u tečnosti pod pritiskom ugljen-dioksida u boci šampanjca. Kad čep iskoči, sav taj gas se oslobađa.

Količina pritiska u boci zavisi od temperature na kojoj se boca drži. Ližer-Beler i njegov tim su otkrili da ako se boca šampanjca čuva na 20 stepeni Celzijusa, pritisak u njemu raste do 7,5 bara. Ako boca dosegne temperaturu od otprilike 30 Celzijusa, pritisak u boci može porasti na 10,2 bara.

Kad se pusti pritisak, temperatura ugljen-dioksida izbačenog iz boce (i vodene pare u blizini) pada, a gasovi se kondenzuju u maglu. To se događa zbog pojave koja se naziva adijabatsko hlađenje. Kako se volumen gasova povećava, njegova temperatura opada.

(VIDEO) ZNA ČOVEK ŠTA JE NAJBOLJE! Ovaj medved bira isključivo 'pino noar'!

Ližer-Beler kaže da je glavni izazov bio snimanje snimaka otvaranja šampanjca i izlaska čepa. On i njegov tim često koriste snimke velike brzine za proučavanje fizike svakodnevnih predmeta, a prethodno su objavili rad koji proučava fiziku pucanja mehurića šampanjca.

POGLEDAJTE VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija