• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.10.2019

14:00

STVORENA BILJKA KOJA PROIZVODI MAJČINO MLEKO? Naučnici na pragu NEVEROVATNOG OTKRIĆA

Zanimljivosti

STVORENA BILJKA KOJA PROIZVODI MAJČINO MLEKO? Naučnici na pragu NEVEROVATNOG OTKRIĆA

Podeli vest

Naučnici su uspeli da stvore prvu biljku na svetu koja proizvodi 'majčino mleko'. Tačnije rečeno, biljku koja proizvodi ulje istog hemijskog sastava kao i masnoće iz ljudskog mleka.

Naime, prirodno ljudsko mleko ima molekule masnoće - triacilglicerol, koje pomažu bebi da svari hranljive materije. 

Prema naučnicima, retko koja hrana za decu sadrži nešto slično ovom molekulu, tako da se ona može dodati u njihove proizvode - što znači da će deca koja se hrana na flašicu bolje moći da apsorbuju hranljive materije.

Glavni istraživač Peter Istmond kazao je da ni jedan drugi organizam nema masne stanice strukturirane kao mast iz ljudskog mleka, ni biljke, ni kvasci, gljivice ni mikrobi.

-Nadam se ako nađemo jeftinije metode proizvodnje ove masti koja je slična strukturi masti dobijenog iz ljudskog mleka, da će se taj sastojak upotrebljavati u hrani za bebe - rekao je on, prenosi 110.hr.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija