• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sciencemag.org

07.10.2019

21:47

ŠTA ČINI LJUDE SREĆNIMA KADA JE NEBO SIVO?! Žuta je BOJA RADOSTI?!

Zanimljivosti

ŠTA ČINI LJUDE SREĆNIMA KADA JE NEBO SIVO?! Žuta je BOJA RADOSTI?!

Podeli vest

Žuta boja obično asocira na radost i prijatne emocije, ali prema najnovijim istraživanjima nisu baš svi oduševljeni sunčanim tonovima

Da bi otkrili koji faktor je presudan u ovom slučaju istraživači su testirali novu hipotezu: Šta ako fizičko okruženje ljudi utiče na njihove emocije prema određenim bojama? Na primer, ako neko živi u oblačnoj Finskoj, da li će žuta boja na njega uticati drugačije nego na osobu koja živi negde u Sahari?

Foto: Pixabay

 

Naučnici su potom beležili emocije koje proizvodi 12 različitih boja kod 6625 ispitanika iz 55 zemalja. Bile su ponuđene četiri emocije: radost, ponos, strah i stid. 

ZAŠTO NE POSTOJI NOBEL ZA MATEMATIKU?! Istoričari otkrivaju zanimljivosti o nagradi i njenom osnivaču

Žuta nije interesantna u toplim krajevima

Žuta je češće povezivana sa radosnim osećajima u krajevima gde je oblačnije i ima više padavina.

Tim istraživača analizirao je rezultate ispitivanja za žutu boju i upoređivao ih sa brojem sunčanih dana i količinom padavina u određenoj regiji. Glavni faktori koji utiču na sklonost ka žutoj su, kako se ispostavilo na kraju, broj kišnih dana i udaljenost od ekvatora, objavljeno je u časopisu Journal of Enviormental Psychology. 

Foto: Printscreen You Tube

 

 

 

Što se dalje živi od ekvatora, to se više cene svetliji tonovi. Samo 5,7 % ispitanika u Egiptu žuta asocira na radost, dok u Finskoj 87,7% preferira ovu boju. U delovima SAD gde je klima umerena, a preovlađuju zeleni tonovi u okolini, žuta boja razgaljuje od 60-70 % njih. 

Foto: Pixabay

 

Zabeležene su i određene promene u preferencijama, sa smenom godišnjih doba. Tako je žuta u nekim regijama cenjenija zimi nego u letnjem periodu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija