• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.10.2019

11:04

SVI ZNATE ZA ZNAK S.O.S, a da li znate njegovo PRAVO ZNAČENJE? Odgovor NIJE ONO ŠTO MISLITE

Zanimljivosti

SVI ZNATE ZA ZNAK S.O.S, a da li znate njegovo PRAVO ZNAČENJE? Odgovor NIJE ONO ŠTO MISLITE

Podeli vest

Sama reč “SOS” nije skraćenica kao što najveći broj ljudi misli!

Premda postoje predlozi da signal znači “Save Our Ship” (“Spasite naš brod”), “Save Our Souls” (“Spasite naše duše”), pa čak i “Send Out Succour” (“Pošaljite pomoć”) istina je zapravo da reč ne znači zapravo ništa!

Kombinacija SOS je odabrana zbog jednostavnog načina slanja signala Morzeovom azbukom – tri kratka – tri duga – tri kratka tj. • • • — — — • • •, a ne da bi predstavljala slova SOS, piše Istorijski zabavnik.

Foto: Pixabay

 

To je najkraća i najjedostavnija reč u Morzeovom kodu, a izbor je načinjen i baš zbog toga što ne znači ništa pa je mogao biti međunarodno prihvaćen.

Signal je prvo usvojen u Nemačkoj na Radio-konferenciji 1906. godine. Ostalo je zabeleženo i da je prvi brod koji ga je upotrebio tako zatraživši pomoć bio “Slavonija” kompanije Kjunard, kada je pretrpeo brodolom na Azorskim ostrvima 10. juna sledeće godine.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija