• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com

29.10.2019

15:47

(FOTO/VIDEO) PENZIONERI DRŽALI KUKURUZ U STAROM SANDUKU, a nisu imali pojma da on vredi ČITAVO BOGATSTVO!

Zanimljivosti

(FOTO/VIDEO) PENZIONERI DRŽALI KUKURUZ U STAROM SANDUKU, a nisu imali pojma da on vredi ČITAVO BOGATSTVO!

Podeli vest

Aleksandar i Aleksandra Sohranič iz Mohnača nisu mogli ni da pretpostave kakav istorijski artefakt čuvaju u kući. Ipak, sačuvali su ga jer im je godinama služio za čuvanje raznih stvari

Veruje se da je ovaj sanduk pripadao nekadašnjoj ruskoj kraljevskoj porodici.

Ukrajinski penzioneri tako su godinama premeštali sanduk držeći u njemu nekada kukuruz, nekada luk i drugo povrće, dok ih jednog dana njihov rođak nije prosvetlio.

Njih dvoje u početku nisu ni pokušavali da prodaju sanduk, već su ga odmah odneli u lokalni etnografski muzej.

Direktor muzeja Maksim Bulah ispričao je da je proverio autentičnost sanduka u butiku ovog brenda u Kijevu. Tada je saznao da je sanduk verovatno proizveden početkom 1880. godine i da bi mogao da košta najmanje 11.000 dolara. To bi bila ogromna svota novca za dva penzionera, ali artefakt bi zapravo mogao da donese mnogo više novca na aukciji, s obzirom na to da iza sebe može imati prilično uzbudljivu istoriju. Neke sanduke istog brenda aukcijske kuće su prodale za više od 100.000 dolara.

Bulah veruje da je baš ovaj sanduk ispao iz ruskog carskog voza koji je na području Ukrajine izleteo iz šina 1888. godine. U nesreći je poginulo oko 30 ljudi, dok je navodno car Aleksandar III pridržao krov kočije na svojim ramenima kako bi omogućio svojoj porodici da pobegne. Tada su uspeli da spasu isanduk. Međutim, ovo je samo jedan od mogućih scenarija. Sanduk je takođe kao trofej mogao da donese kući vojnik Sovjetske vojske koji je oslobodio Evropu od nacista tokom Drugog svetskog rata.

Dok čekaju na aukciju i novac od starog sanduka, Aleksandar i Aleksandra zamenili su sanduk limenim loncem koji takođe dobro čuva hranu za njihove piliće.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija