• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.11.2019

12:23

SIGURNO NISTE ZNALI: Ova imena su ZABRANJENA U SRBIJI! Ako dete poželite da nazove OVAKO, nećete moći - evo ZAŠTO

Zanimljivosti

SIGURNO NISTE ZNALI: Ova imena su ZABRANJENA U SRBIJI! Ako dete poželite da nazove OVAKO, nećete moći - evo ZAŠTO

Podeli vest

Ovo pravilo postoji i u drugim državama, samo su u pitanju drugačija imena

Gotovo smo sigurni da niste znali da vašem detetu ne možete dati baš svako ime koje poželite.

Još od malih nogu razmišljamo kako ćemo nazvati naše ćerke i sinove, a zanimljiva činjenica je da u Srbiji postoje imena koja su zabranjena.

ONO ŠTO OVAJ PAS UME OSTAVIĆE VAS BEZ TEKSTA Vlasnica: Osim reči, sada sklapa I REČENICE

Pre nego što planirate proširenje porodice ili ako vam je dete već na putu, važno je da znate da po članu 343 Porodičnog Zakona Srbije, postoji lista imena koja su zabranjena u našoj državi.

Foto: Shutterstock

Roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili ime koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

UDALA SE ZA 300 GODINA STAROG DUHA! Sada se RAZVELA OD UKLETOG GUSARA i prodaje njegov portret! (VIDEO)

Ako roditelji ne odustanu od namere da detetu odrede pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine, matičar će dostaviti predmet, sa svim spisima, nadležnom organu starateljstva na odluku.

Takođe, zabranjena imena postoje i u drugim državama.

Foto: Shutterstock

U Francuskoj je zabranjeno ime Princ Vilijan, u Nemačkoj Osama bin Laden i Adolf Hitler, u Švedskoj Elvis i Metalika, a u Meksiku Rambo i Betmen.

U Portugalu nije dozvoljeno koristiti imena koja nisu u skladu sa njom kao što su Viking, Džimi, Rijana i Sajonara. U Saudisjkoj Arabiji na listi zabranjenih imena se nalaze Alis, Maja i Abdul Naser...

NE ZNATE KAKO DA SMIRITE VAŠE DETE? Samo jedna alatka i svi vaši problemi biće rešeni!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JCDenton

pre 4 godine

...i KOJA su to imena sto su ZABRANJENA u Srbiji (po obicaju, stavite bombastican naslov a onda u tekstu nanize od podataka navedenih u naslovu ni traga)...?!?

Rade

pre 4 godine

Pa koja su to imena koja su kod nas zabranjena ?????? Sve rekoste samo to zaboraviste. Nabrojaste mnoge zemlje samo našu ne ?????

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija