• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

12.11.2019

21:23

MISLILO SE DA JE IZUMRO, A SADA SE POJAVIO! Posle 30 godina kamere su zabeležile retku vrstu malog kopitara! (FOTO/VIDEO)

Zanimljivosti

MISLILO SE DA JE IZUMRO, A SADA SE POJAVIO! Posle 30 godina kamere su zabeležile retku vrstu malog kopitara! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Primerak veoma retke vrste malog kopitara za koju se smatralo da je izumrla spažen je u džunglama severozapadnog Vijetnama prvi put posle 30 godina

Poznat kao vijetnamski mišoliki jelen, ova vrsta je ujedno i najmanji kopitar na svetu, a poslednji poznati primerak uginuo je 1990. godine, navodi časopis Nejčer ekolodži end evolušon (Nature Ecology and Evolution).

Vrsta, koja nosi latinski naziv Tragulus versicolor, prvi put je naučno opisana 1910. godine na osnovu nekoliko primeraka koji su viđeni u džungli oko 450 kilometara severoistočno od grada Ho Ši Min.

Zbog činjenice da nijedan primerak nije viđen od 1990. godine, stručnjaci su pretpostavljali da je vrsta izumrla, ponajviše zbog izlovljavanja i uništavanja staništa usled širenja poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: Printscreen You Tube

Međutim, vijetnamski biolog An Ngujen, koji radi za grupu za zaštitu životinja „Global vajldlajf“ i student je na Institutu u Lajbnicu, već neko vreme želeo je da utvrdi da li su pretpostavke tačne ili ne.

Zajedno sa kolegama Barnijem Longom i Endrjuom Tilkerom zaputio se u vijetnamske džungle posećujući sela i raspitujući se kod lokalnog stanovništva.

Na osnovu nekih svedočanstava, postavili su 30 kamera koje se aktiviraju na pokret.

- Rezultati su neverovatni. Bio sam presrećan kada smo proveravali kamere i zatekli snimke i fotografije - rekao je Ngujen.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija