• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: national geographic/informer.rs

14.12.2019

18:56

DA LI STE ZNALI KAKO NASTAJE AURORA BOREALIS? Igra svetlosti koja svakog ostavlja bez daha!

Zanimljivosti

DA LI STE ZNALI KAKO NASTAJE AURORA BOREALIS? Igra svetlosti koja svakog ostavlja bez daha!

Podeli vest

Igra svetlosti koja se širi preko neba nastaje kada se subatomske čestice Sunca kanališu u atmosferu pomoću zemljinog magnetnog polja

Priča o aurori počinje na Suncu. Ono se ponaša kao ogromna elektrana, pri čemu se energija stvara duboko u njegovom jezgru, u kojem se temperatura penje na više od 14 miliona stepeni Celzijusovih. Pritisak je toliki da atomi hidrogena zajedno stvaraju drugi element: helijum.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

23.2.2018 21:07 . ? Canon 6D, 14 mm, f/1.8, 1.6 s, ISO 2000

A post shared by Timo Oksanen (@timoksanen) on Dec 11, 2019 at 9:06am PST

Ova nuklearna aktivnost otpušta energiju, a svetlost iz samog jezgra isijava napolje. U spoljašnjim slojevima se toplina otpušta napolje, a ova električna strujanja gasa stvaraju magnetna polja unutar Sunca.

(FOTO) LJUBAV BEZ GRANICA! Beba koale zagrlila majku koja se bori za život!

U nekim slučajevima snažna magnetna polja uspeju da se probiju kroz površinu, koja se zatim ohladi, pa se pojave tamne sunčeve pege. Električni nabijeni gas - plazma, povlači magnetno polje još više napolje, pa se ono istegne i izokrene, poput gumice, da bi na kraju puklo.

Nekoliko milijardi tona talasa plazme odvoji se od Sunca, što se zove Sunčevim vetrom. Ovaj vetar može da postigne brzinu od osam miliona km/h, i nakon šest sati projuri pored Merkura, a 12 sati posle i Venere. Nakon 18 sati dospeva do Zemlje, gde se događa nešto čudno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

13.10.2017 00:24 . ? Canon 6D, 20 mm, f/1.4, 1.3 s, ISO 3200

A post shared by Timo Oksanen (@timoksanen) on Dec 9, 2019 at 10:19am PST

Nevidljivi štit - zemljino magnetno polje, odbija Sunčev vetar. Magnetna polja zbijaju se zajedno i stvoraju zbrku, pa gas ulazi kroz dnevne strane magnetnog polja i nastaje dnevna aurora.

(VIDEO) OVO JE NAJSTARIJA PRIČA POZNATA ČOVEKU! U pećini pronašli crtež star 44.000 godina!

Magnetna polja se zatim izvijaju unazad i spojaju, ali se magnetne 'gumice' lome, pa gas Sunčevog vetra prostruji nazad prema polovima Zemlje koji zatim stvaraju noćnu auroru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija