• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com

24.12.2019

15:56

OVO MOŽDA I NE ŽELITE DA ZNATE: Putnici se boje aviona, a EVO ČEGA SE BOJE PILOTI!

Zanimljivosti

OVO MOŽDA I NE ŽELITE DA ZNATE: Putnici se boje aviona, a EVO ČEGA SE BOJE PILOTI!

Podeli vest

Piloti i zaposleni u avio-kompanijama obučeni su za opažanje i najsitnijih detalja koji nisu zanimljivi običnim putnicima

Kada se ukrcamo u avion, najčešće obraćamo pažnju na putnike, veličinu sedišta, moguće turbulencije.

Piloti i zaposleni u avio-kompanijama obučeni su za opažanje i najsitnijih detalja koji nisu zanimljivi običnim putnicima.

Led

- Većina putnika se boji turbulencija, ali poprilično je velika verovatnoća da one neće biti uzrok nesreće - kaže vanredna profesorka Univerziteta Metropolitan u Denveru i pilot Tanya Gatlin.

Foto: Twitter printscreen

Jedna od najopasnijih pojava jeste led.

Bezbednosne službe otklanjaju led pre poletanja, a mnogi avioni su obloženi materijalom koji sprečava smrzavanje vode u vazduhu.

- Prilikom sletanja spuštamo se manjom brzinom jer nam je sužen manevarski prostor - objašnjava Gatlin i dodaje da u tim trenucima motori ne emituju toplotu kao pri poletanju pa je šansa da se stvori led znatno veća.

Sumnjivi mirisi

Mirisi su jedan od najznačajnijih pokazatelja da nešto nije u redu sa letelicom.

Oni upozoravaju na mogući kvar motora ili sistema za dovod goriva.

- Zvukovi su uvek dragoceni, ali je kabina najčešće izolovana od buke pa nam nos mnogo više govori o onome šta se događa ispod krila.

(VIDEO) OBJAVLJEN RAZGOVOR PILOTA I KONTROLORA LETA SSJ-100: Pilot: Molim da se vratimo, avion gori u gromu! Kontrola: Spasilačke službe su na pisti!

Mirisi putuju sasvim slobodno i prepoznatljivi su - objašnjava stručnjak za bezbednost avionskog saobraćaja Tom Farrier.

Ugao pod kojim svetlost ulazi u letelicu

Iskusni piloti znaju da nagla promena svetlosti koja ulazi kroz prozor kabine može biti prvi znak promene smera.

(VIDEO) SNIMIO SLETANJE AVIONA PORED TORNADA! Putnik telefonom zabeležio detalje!

- Neočekivano pomicanje ugla pod kojim pada sunčeva svetlost signalizira da nešto nije u redu s optimalnom putanjom - objašnjava Farrier.

Informacije o kašnjenju

- Mnogi putnici ne obraćaju pažnju na detaljne informacije o kašnjenju leta, a trebalo bi.

Frustrira me kada se avion zaustavi na putu do piste, a ja čekam 25 minuta bez ikakvog objašnjenja - navodi za Business Insider pilot Patrik Smit i dodaje da razlozi kašnjenja nisu preterano komplikovani i da bi ih razumeo svaki putnik.

Foto: Pixabay

- Sve se može objasniti samo ako koristite adekvatnu terminologiju i informacije saopštite na vreme - objašnjava Smit.

Rutina sletanja

Piloti i stjuardese imaju tačno određeno vreme kako bi sve pripremili za sigurno sletanje.

(VIDEO) "UPOMOĆ, SUVIŠE SMO NISKO"! DRAMATIČNO SLETANJE BOINGA IZ UGLA PILOTA! Kako to izgleda kada avion "ZAKAČI" OBALU dok sleće na OSTRVO?!

Poziv za vezivanje sigurnosnog pojasa poznat je svima koji su leteli avionom, ali nije tajna da iskusni piloti mogu predvideti taj trenutak u razmaku od nekoliko sekundi.

Većina putnika ne primijeti kad se avion spušta, posebno kada se nađe na visini ispod 3.000 metara.

Onaj ko prepozna taj trenutak, može da predvidi kada će točkovi aviona dotaknuti tlo.

Foto: Pixabay

Izlazi za slučaj opasnosti

Mnogim putnicima su predočeni bezbednosni propisi, ali značajan broj se ne bi snašao kada bi se dogodila nesreća prilikom sletanja.

Razlog je jednostavan - ne znaju gde su izlazi u slučaju opasnosti.

- Uvek se osvrnem iza sebe kako bih pronašao izlaz, zatim prebrojim sedišta koja me dele od njega.

To radim kako bih imao orijentaciju u slučaju da se nađem u mraku, dimu ili pod vodom.

Ako se dogodi potpuni mrak, lako je prebrojati sedišta koja se nalaze između moje pozicije i izlaza - objašnjava bivši pilot ratnog vazduhoplovstva Džon Čezar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija