• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/zabavnik

20.01.2020

14:38

EVO KO JE USTVARI SRUŠIO OTOMANSKO CARSTVO! Bili su najveća sila na svetu, a ovo je 6 RAZLOGA ZBOG KOJIH SU PROPALI!

Zanimljivosti

EVO KO JE USTVARI SRUŠIO OTOMANSKO CARSTVO! Bili su najveća sila na svetu, a ovo je 6 RAZLOGA ZBOG KOJIH SU PROPALI!

Podeli vest

Snažna imperija ostala je upamćena kao jedna od najvećih vojnih i ekonomskih sila u istoriji čovečanstva

Osmansko carstvo je tokom 16. veka bilo na vrhuncu moći. Porta, kako je u diplomatskim krugovima nazivano Otomansko carstvo, kontrolisala je teritoriju koja se prostirala u Maloj Aziji, jugoistočnoj Evropi, na Bliskom istoku i severu Afrike. U istoriji je carstvo upamćeno po snažnoj vojsci, razvijenoj trgovini i impresivnim dostignućima u mnogim oblastima od arhitekture do astrologije.

Uprkos brojnim reformama i naporima da se modernizuje, Osmansko carstvo doživelo je krah. Pad je bio dug i spor. Dogodio se neposredno po završetku Prvog svetskog rata, jer su Osmanlije bile na strani Nemačke. Razoreno je sporazumom iz 1922. godine, kada je svrgnut poslednji turski sultan Mehmed VI. Sultan je napustio Carigrad u britanskom ratnom brodu, a narod i elita nekadašnje imperije bili su pred teškim zadatkom stvaranja savremene države.

Foto: wikipedia.org

Iako se ne slažu u potpunosti, istoričari tvrde da je šest faktora izazvalo propast Osmanskog carstva.

1. Agrar kao dominantni oblik privređivanja

Dok je industrijska revolucija osvojila Evropu tokom 18. i 19. veka, ekonomija Otomanske imperije najviše je zavisila od poljoprivrede.
- Nedostajale su fabrike i masovna proizvodnja da bi upustili u trku sa Velikom Britanijom, Francuskom i Rusijom - objašnjava istoričar sa Univerziteta Prinston Majkl Rejnolds. Ekonomski rast bio je slab tokom pomenutog perioda. Veći deo profita odlazio je u džepove poverilaca širom Evrope. Kada je došao Prvi svetski rat, nedovoljno razvijena industrija uslovila je slabu opremljenost turske vojske. Nedostajalo je teško naoružanje, municija, gvožđe i čelik kako bi se izgradnjom železnica pružila podrška vojnim trupama.

2. Nedostatak jedinstva

Na vrhuncu moći carstvo je obuhvatalo Bugarsku, Egipat, Grčku, Mađarsku, region Zapadnog Balkana, Jordan, Liban, Izrael, Palestinu, Rumuniju, Siriju, delove Arapskog poluostrva i sever Afrike. Čak i da  velike sile nisu urušavale stabilnost Otomanske imperije, Rejnolds ne veruje da bi takva heterogena celina mogla da preraste u modernu demokratsku državu.
- Veliki broj naroda i kulturološke razlike učinile su opstanak cartstva nemogućim. Homogena društva koja dele istu kulturu, jezik i religiju imaju veće šanse da izgrade demokratsku državu - objašnjava Rejnolds.
Slobodarski pokreti naroda unutar imperije vekovima su jačali, što je rezultovalo sve većim stepenom autonomije koje krajem 19. veka Porta davala pobunjenim oblastima. Posle poraza u Balkanskim ratovima 1912. - 1913. godine, Osmansko carstvo je polako ali sigurno gubilo uticaj u Evropi.
Džamijski kompleks u istanbulskom kvartu Fatih krajem 19. veka. Sagradio ga je veliki vezir Kodža Sinan-paša, onaj koji je na Vračaru 1594. godine spalio mošti Svetog Save da bi obeshrabrio srpske ustanike u Banatu. Foto: Wikimedia Commons/lccn.loc.gov/Fa

Foto: wikipedia.org

Sultan Muhamed ulazi u Konstatinopolj, slika Fausta Zonara

3. Nizak stepen obrazovanja

Uprkos naporima da se stanovnici tokom 19. veka opismene, carstvo je sve više zaostajalo u odnosu na svoje evropske konkurente. Procene govore da je do 1914. godine između 5 i 10 odsto pismenih ljudi živelo u Osmanskom carstvu.
- Ljudski i prirodni resursi bili su relativno nerazvijeni - objašnjava Rejnolds. To znači da je državnom aparatu nedostajalo školovanih oficira, inženjera, službenika, lekara i ostalih stručnjaka.

4. Pogubno delovanje velikih sila

- Najveći konkurenti Osmanskog carstva konstantno su radili na njegovom urušavanju - objašnjava istoričar Judžin Rogan. Austrija i Rusija podržavale su balkanske narode u borbi za konačno oslobođenje od Turaka. Britanci i Francuzi su pretendovali na teritorije u Africi i Bliskom istoku koje su bile pod kontrolom Carigrada.

5. Pogubni rivalitet sa Rusijom

Carska Rusija je širila svoje teritorije stavljajući pod kontrolu sve više muslimanskog stanovništva. Tako je postala egzistencijalna pretnja Otomanskoj imperiji. Ipak, rivalitet sa Portom skupo je koštao carsku porodicu u Rusiji. Kada su se Rusi i Osmanlije našli na suprostavljenim stranama u Prvom svetskom ratu, Porta je prekinula protok robe koja je u Rusiju stizala preko Crnog mora. Car Nikolaj II i njegov ministar diplomatije Sergej Sazanov protivili su se pregovorima koji bi pomirili uzdrmane imperije. Taj sporazum bi možda sprečio Oktobarsku revoluciju, piše History.

Foto: wikipedia.org

Austrijske trupre predvođene Eugenom Savojskim zauzimaju Beograd 1717.

6. Odabrali pogrešnu stranu u Prvom svetskom ratu

Savezništvo sa Nemačkom donelo je propast. Pre rata su dve države potpisale tajni ugovor. Usledio je sukob, a potom i krvava bitka kod Galipolja. Ona je trebala da zaštiti Carigrad od invazije savezničkih snaga 1915. i 1916. godine. Na kraju je Otomansko carstvo izgubilo oko pola miliona vojnika. Broj ranjenih i bolesnih vojnika porastao je na 3,8 miliona. Na kraju je 1918. godine potpisano primirje sa Velikom Britanijom.
Učešće u Prvom svetskom ratu bilo je presudno  za raspad nekada moćne imperije. Istoričar sa Univerziteta Kornel Mostafa Minavi tvrdi da je carstvo imalo potencijal da se transformiše u modernu multietničku saveznu državu. Umesto toga Prvi svetski rat doneo je propast, a pobednici su podelili njegovu teritoriju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija