• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: edukacija.rs

31.01.2020

20:55

KAFA ILI ČAJ - Zašto smo ljubitelji JEDNOG ILI DRUGOG?

Zanimljivosti

KAFA ILI ČAJ - Zašto smo ljubitelji JEDNOG ILI DRUGOG?

Podeli vest

Nedavno sprovedena studija je pokazala šta određuje to da neka osoba bude ljubitelj čaja, odnosno da više voli kafu

Naime, veliki deo odgovoronosti za to snosi genetika.

Foto: pexels.com

Kafa ili čaj

 

Australijska studija je pokazala da to, da li ćemo biti ljubitelj kafe ili čaja, odlučuje genetika.

Prema rečima koautora studije, Daniela Liang-Dar Hvanga sa Univerziteta u Brisbejnu, studija je obuhvatila veoma veliki uzorak, da bi se otkrilo da li percepcija gorčine utiče na to da li neko konzumira čaj ili kafu.

(FOTO) KINEZI I PSIMA STAVILI MASKE! Evo kako čuvaju ljubimce od koronavirusa!

Prema rezultatima, osobe koje su najosetljivije na gorko, uživaju u kafi, ali je ne piju najviše.

Kako istče Liang-Dar Hvang, genetika više utiče na percepciju gorčine, nego na percepciju slatkoće.

SMESTA BACITE OMEKŠIVAČ I NIKAD VIŠE GA NEMOJTE KUPITI! Opasan je po ZDRAVLJE LJUDI, ribe se od njega doslovno guše JER JE TOKSIČAN!

Na percepciju ukusa, takođe, utiče i ponašanje. Naime, osobe koje ne vole gorčinu, mogu itekako naučiti da cene gorak ukus namirnica.

Oni koji piju kafu, uglavnom su manje osetljivi na gorčinu, u odnosu na one koji piju čajeve i više će ceniti gorčinu druge hrane.

Istraživanje je obuhvatilo genetske podatke 438.000 Britanaca, i kako navode naučnici koji su sproveli studiju, rezultati ne mogu da se generalizuju, odnosno ne mogu se primeniti na druge kulture i zemlje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bocan

pre 4 godine

Skoro je bila studija u kojoj se kaže da su osobe koje preferiraju gorko sklone šizofreniji. Tu su i mene okrpili. Važno je da se utroše sredstva za istraživanje. Zapad je još uvek bogat...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija