FILMOVI O HARIJU POTERU SU PREPUNI GREŠAKA Ove stvari niko nije primetio SKORO DVE DECENIJE

Pixabay

19:08 Zanimljivosti 0

Brightside.me | 22. 02. 2020.

FILMOVI O HARIJU POTERU SU PREPUNI GREŠAKA Ove stvari niko nije primetio SKORO DVE DECENIJE

Tako velika franšiza kao što je Hari Poter, mora sadržati barem neke greške i nedoslednosti. Neke od njih je napravila i autorka knjige.

Na primer, kada je predstavila vremenski-okretač koju su fanovi proglasili najgorim izumom ovog magičnog univerzuma. Ali, neke od „rupa“ napravljene su isključivo u filmovima, u scenama u kojima nije praćena knjiga, već je pokušano da se film učini spektakularnijim.

Zbog čega su sigurnosna pravila na Hogvortsu toliko čudna?

Likovi iz Hari Potera stalno govore da je Hogvorts najsigurnije mesto u magičnom svetu. Međutim, to je ujedno mesto u kojem studenti igraju veoma opasne sportove, učestvuju u smrtonosnim takmičenjima i bore se protiv čudovišta i mračnih čarobnjaka.

Pravila posete Hogsmitu, obližnjem selu, teško da mogu da budu striktnija. Na primer, nijedan maloletni đak ne može posetiti ovo selo ako nema dozvolu roditelja ili staratelja. Zašto onda nije potrebna dozvola roditelja za učešće na Tročarobnjačkom turniru?

Pixabay

Zašto Hari kreće u školu mesec dana ranije?

Jako malo ljudi je primetilo ovo u prvom filmu. Hagrid odvodi Harija od Darslijevih na dečakov rođendan, koji je 31. jula. Oni odlaze u Dijagon-aleju gde Hagrid kupuje Hariju sovu kao poklon za rođendan. Sve se, dakle, događa u istom danu. I odmah nakon toga, Hagrid dečaku daje kartu za voz. Hari pronalazi platformu i odlazi za Hogvorts. Ali još uvek je isti dan - 31. jul!

Knjiga nema isti problem: nakon Hagridove posete, Hari još mesec dana provodi kod Darslijevih.

Zašto Hari nije mogao da vidi Testrale nakon što je ubio profesora Kvirela?

Pokušavajući da film načine što spektakularnijim, kreatori nisu prikazali Kvirelovu smrt na pravi način. Na filmu izgleda kao da je Hari ubio profesora i gledao ga kako umire. Čak i ako izostavimo moralni problem da 11-godišnjak nekoga ubije, zašto Hari nakon toga ne vidi Testrale koje mogu videti svi oni koji su videli smrt?

Pixabay

Knjiga bolje objašnjava ovaj problem. U literarnoj verziji, Hari ne ubija Kvirela, već se samo bori sa njim - nakon čega gubi svest i ne vidi ga da umire.

Kako su profesori znali da je baš Džini Vesli oteta od strane Baziliska?

Kada profesori pročitaju rečenicu „Njen kostur će zauvek ležati u dvorani", oni odmah kažu da je čudovište otelo Džini Vesli. Ali, nisu ni proverili ko je od studenata još tu, ko nedostaje, a na zidu nema dodatnih znakova. Kako su znali ko je tačno otet?

Zašto je Lusijus Melfoj doveo Dobija u Hogvorts?

Kućnim vilenjacima nije dozvoljeno da napuštaju kuću, osim ako im to nije naređeno. Očigledno, Melfoj je naredio Dobiju da pođe s njim u zamak, ali zašto? Izgleda da je želeo da ga Hari oslobodi...

Zašto takmičari koji nisu ispunili zadatak nisu napustili Tročarobnjački turnir?

Pravila turnira su zaista čudna. Kada takmičarka Bobantons akademije Fler Delaker nije uspela da ispuni drugi izazov, ona nije isključena sa turnira. Dakle, da li to znači da takmičari nisu morali ni da prođu prva dva izazova i da odmah krenu pravo na poslednji? Jedina kazna bila je nešto kasniji ulazak u lavirint u odnosu na ostale takmičare, ali i prepreke unutar lavirinta bile su podjednake za sve.

Pixabay

Kako funkcioniše teleportacioni ključ?

Obično, nakon što se ključ jednom iskoristi, on gubi sve svoje magične osobine i nije ništa drugo nego komad smeća. U četvrtoj knjizi dogodila se scena u kojoj su se čarobnjaci teleportovali na finale Svetskog prvenstva u Kvidiču, nakon čega su ključ bacili u specijalnu kutiju.

Zašto onda Vatreni pehar nije prestao da bude teleportacioni ključ nakon što je odveo decu na groblje? Zašto je vratio Harija i Sedrika Digorija, i to ne u lavirint, već van njega? A u jednoj od sledećih scena možete videti Kornelijusa Fadža kako dodiruje pehar. Bilo bi veoma zabavno (mada, verovatno ne i njemu) da ga je pehar vratio na groblje kod Voldemora.

Pixabay

Zašto se kuća Blekovih, koji ne podnose „blatokrvne“, nalazi u središtu naselja normalaca u Londonu?

Porodica Blek uvek je prezirala normalce i polukrvne čarobnjake. Zašto je onda njihova kuća u kvartu koji se nalazi između dve normalske zgrade? Ili prvi Blek nije bio toliko opterećen „čistom“ krvi, ili je silno želeo da stanuje u centru grada.

Kako Dambldor nije znao da je Voldemor stvorio horkrukse?

Film „Hari Poter i Polukrvni princ“ nekako pokvari trenutak u kojem likovi saznaju za horkrukse. Dambldor se ponaša kao da to nije mogao ni da zamisli. Ali, on je ranije video dnevnik Toma Ridla i definitivno je mogao da stekne ideju o tome što je to u stvari.

Knjiga to mnogo bolje obrađuje: najvažniji podatak koji je Dambldor saznao iz Pužorogovih sećanja nije činjenica da je Voldermor stvorio Horkrukse, već koliko ih je stvorio. Ovo je logičnije.

Pixabay

Zašto je Piter Petigru bio čuvar tajne Poterovih, a ne Dambldor ili sam Džejms

Iz knjiga o Hariju Poteru znamo da bi tajni čuvar kuće mogao biti i njen vlasnik. Na primer, Artur i Bill Vesli bili su čuvari tajne Školjkolibe u kojoj su se Bili i Fler venčali. Pa, zašto onda nisu izabrali Džejmsa, Lili ili Dambldora za čuvara tajne? Niko od njih ne bi odao Voldemoru informacije.

Prema jednoj od teorija, Dambldor je to isplanirao. Savetovao je Poterove da Petigru postane njihov čuvar, znajući da će izdati svoje prijatelje. Oni bi umrli, što bi bio kraj i Voldemora.

Zašto Džejms i Sirijus nose uniformu Grifindora?

U jednoj od scena, Lili sedi između Džejmsa i Sirijusa. Nosi standardnu uniformu Hogvortsa, a dečaci već nose ogrtače sa simbolima Grifindora. U prvoj godini, oni nisu mogli da imaju ove simbole.

Pixabay

Zašto Voldemor koji ubija Džejmsa i Lili nema nos?

U drugom delu „Relikvija smrti“, možete videti Voldemora bez nosa kako dolazi u Godrikovu dolinu i ubija Harijeve roditelje. Međutim, nos je „izgubio“ tek nakon vaskrsnuća, i u ovoj sceni je trebalo da izgleda kao i svaki drugi stariji čovek.

Zašto je Hari osetio medaljion Ambridžove samo u sudnici?

Kada se Hari i Hermiona pojave u sudnici izgledaju kao radnici iz ministarstva, a Hari kaže da može da oseti medaljon - on je smešten oko vrata nekadašnje profesorke Dolores Ambridž . Ali, prethodno su bili sa njom u istom liftu i on nije ništa osetio. Zašto joj ga nije skinuo u liftu gde nije bilo svedoka?

Zašto likovi imaju različite boje očiju?

Odmah nakon prvog filma fanovi su bili ljuti zbog boje očiju Harija Potera. Oči Danijela Redklifa su plave, a ne zelene kao što je trebalo. I tek što su se gledaoci pomirili sa ovim problemom, primetili su da Lilli Poter ima smeđe oči umesto plavih. Pa kako to objasniti kada se u filmu često spominje kako Hari ima oči na majku?

Tom Felton (Drako Melfoj) je zapravo došao na audiciju za ulogu Harija i mogao ga je glumiti, naravno uz drugu boju kose, prenosi Telegraf.

Pixabay


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]