• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zanimljivostidana.com

25.02.2020

14:54

ZAŠTO NA ISLANDU NEMA MRAVA?! Evo šta kažu naučnici!

Zanimljivosti

ZAŠTO NA ISLANDU NEMA MRAVA?! Evo šta kažu naučnici!

Podeli vest

Istraživač Havijer Espadaler Helabert proučava mrave celog sveta već 35 godina


- Došao sam do zaključka da je istraživanje vredelo truda - tvrdi naučnik. Po njegovom mišljenju odgovor na ovo pitanje može da se sažme u jednoj reči: hladnoća odnosno islandska klima

- Mravi se obično roje u zemlji. A zemlja na Islandu je veoma hladna; toliko hladna da ne dozvoljava insektima da polože svoja jaja, larve, ni da ispune svoj biološki krug -uveren je Espadaler.

ANGELINA OTPUTOVALA NA ISLAND: Pevačica otišla zbog jedne stvari, ali vratiće se sa DVE! POGLEDAJTE O ČEMU JE REČ!

- U slučaju mrava, taj krug od polaganja jaja do novog života varira između mesec i godinu dana. Na severu Evrope žive mravi koji imaju sporiji biološki krug od blizu godinu dana. Zbog toga nema dovoljno vremena da se sve ispuni u takvim vremenskim uslovima.

- Mravi su hladnokrvne životinje. Iz tog razloga biološki krug im je sporiji. Čak i kada bi počeli da prave roj, nikada ne bi mogli da napreduju. Isto se dešava i na drugim mestima gde je klima ekstremna, kao što je Sibir. Većina insekata se ne provodi lepo u ovim zemljama - kaže Espadaler.

Foto: Shutterstock

Ingvar Orn Ingvarson, koji radi u turističkom sektoru na Islandu, razjašnjava ovo.

- Istina je da u ovoj zemlji ima mrava, ali su vrlo retki i vrlo retko se vide. Od 1994. godine ponekad smo imali vrstu Lasius Niger (mrav iz porodice Formicinae) u Rejkjaviku, i na jugu i zapadu Islanda. Međutim, ti mravi ne žive u prirodi samostalno te zavise od domaćinstava u kojima su podstanari.

OVDE JE SVE PAPRENO! Island najskuplji u Evropi!

Uprkos tome, Havijer Espadaler kaže da na Islandu ima papagaja, kao i ostalih egzotičnih vrsta. Istorija niske temperature, koja ne dozvoljava mravima da zatvore svoj biološki krug, ne važi za unutrašnjost ljudskih domova.

- U kućama ili plastenicima možemo uzgajati bilo koju biljku ili životinju, zato što su temperature potpuno drugačije od onih u prirodi. Odnosno mrava može biti u esktremno malim količinama u to u glavnom u zapuštenijim domaćinstvima ali nikako u prirodi na Islandu - kaže istraživač.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boris

pre 4 godine

A kako ih onda ima u Rusiji, Finskoj, Norveskoj gde temperature mogu biti jos nize nego na Islandu?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija