• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.04.2020

15:18

DA LI STE ZNALI? Na svakom DALJINSKOM UPRAVLJAČU postoji IZBOČINA NA BROJU 5, a evo i ZAŠTO!

Zanimljivosti

DA LI STE ZNALI? Na svakom DALJINSKOM UPRAVLJAČU postoji IZBOČINA NA BROJU 5, a evo i ZAŠTO!

Podeli vest

Daljinski upravljači izrađuju se tako da rukovanje njima bude što jednostavnije i praktičnije!

Pritiskajući dugmiće na svom daljinskom upravljaču, možda ste primetili da se na tipki s brojem 5 nalazi mala izbočina (ili dve) u obliku tačkice ili crtice koja se oseti na dodir. Ovu oznaku ima gotovo svaki daljinski upravljač, a evo i i zbog čega je ona tu.

Foto: Pixabay

Daljinski upravljači izrađuju se tako da rukovanje njima bude što jednostavnije i praktičnije. Proizvođači pri tome misle i na slabovidne osobe i osobe oštećenog vida, zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice ili crtice na tipki s brojem 5.

(FOTO) PRONAĐENA CRNA RUPA "KOSMIČKI UBICA"! Naučnici uskoro REŠAVAJU jednu od najvećih MISTERIJA KOSMOSA?
 

Ova izbočina omogućava slabovidnim osobama lakše korišćenje daljinskog upravljača jer im ta izbočina služi kao taktilni orijentir, odnosno pomoću nje mogu da odrede gde se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču. 

Istaknuta tipka 5 koristi i osobama normalnog vida: na taj način daljinski upravljač i tastaturu mogu koristiti bez da gledaju u njih i bez da, kada je o daljinskom reč, skidaju pogled s televizije. A praktično je i kada televiziju gledate u mraku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija