• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Punkufer.hr

20.04.2020

10:13

ZABORAVLJENI FRANCUSKI DVORAC SA 1.500 SOBA Nekada je bio skromna lovačka kućica, a danas se proteže na 45.000 kvadrata

Zanimljivosti

ZABORAVLJENI FRANCUSKI DVORAC SA 1.500 SOBA Nekada je bio skromna lovačka kućica, a danas se proteže na 45.000 kvadrata

Podeli vest

Iako je reč o neverovatnoj građevini u blizini glavnog grada Francuske, nju svake godine poseti "tek" pola miliona turista

U dolini reke Loare, 55 kilometara od Pariza, nalazi se zamak Fontenblo. Ovo monumentalno zdanje u francuskom departmanu Sent en Marn nekad je bila skromna lovačka kućica koja se po nalogu kralja Franje I počela da se renovira i nadograđuje početkom 16. veka.

Radovi su trajali sve do 18. veka, a imanje je s vremenom postalo glavna rezidencija francuskih kraljeva – od Luja VII do Napoleona III.

Foto: Pixabay

Dvorac je deo imanja koje se proteže na oko 45.000 kvadrata u sklopu fontenbloške šume. U njemu se nalazi čak 1.500 bogato dekorisanih soba različitih namena s otprilike 40.000 komada nameštaja i stotinu satova. Tu se nalaze i tri kapelice, kao i tri vrta koja se protežu na 130 hektara.

Najpoznatiji delovi dvorca su Cour de l'Ovale (ovalno dvorište), galerija Franje I u kojoj se nalaze radovi proslavljenih slikarskih imena, a čiji su izgled često kopirale i arhitekte drugih evropskih kraljeva. U vreme Franje I u galeriji su se nalazile neke od najpoznatijih slika svih vremena, a posetioci francuskog kralja posebno su se divili Mona Lizi, koja je kasnije premeštena u Luvr.

Foto: Pixabay

Fontenblo je danas pretvoren u umetnički muzej koji okuplja bogatu zbirku slika, tapiserija, skulptura i drugih sličnih predmeta. Iako je reč o neverovatnoj građevini u blizini glavnog grada Francuske, nju svake godine poseti "tek" pola miliona turista. Poređenja radi, dvorac Versaj mamac je za 7,5 milona putnika iz celog sveta.

Dvorac je upisan na UNESKO-ov popis mesta Svetske baštine 1981. godine, a trenutno je zatvoren za javnost zbog pandemije virusa korona.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija