• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nezavisnenovine.rs

14.06.2020

13:55

ZAŠTO SE POLICIJSKI KOMBI ZOVE MARICA?! Ovo sigurno niste znali - ima veoma ZANIMLJIVO POREKLO!

Zanimljivosti

ZAŠTO SE POLICIJSKI KOMBI ZOVE MARICA?! Ovo sigurno niste znali - ima veoma ZANIMLJIVO POREKLO!

Podeli vest

Hit

Gotovo svi znamo za nadimak za policijski kombi za prevoz osuđenika - "marica". Ali mali broj ljudi zna odakle potiče taj naziv.

Iako većina veruje da je policijski kombi vozilo dobilo nadimak u inspirativnom trenutku nekog domaćeg šaljivdžije, istina je drugačija. Naziv "marica" vodi poreklo iz engleskog jezika. Još u 19. veku, crne policijske kočije nazivane su "Black Maria" širom engleskog govornog područja.
 

Kokoška KLJUCALA PSA dok je spavao! Popela mu se na stomak, a njegova REAKCIJA SE PREPRIČAVA DANIMA! (VIDEO)

Foto: RINA

Ipak, dalja etimologija nadimka nije najsigurnija i račva se u dva pravca. 
 
Prvi se vezuje za "Crnu Mariju", slavnu kobilu koja je sredinom 19. veka u SAD pobeđivala u mnogim trkama, a zbog velike popularnosti koju je stekla, postalo je uobičajeno da crni konji dobijaju njeno ime. Takođe, među policajcima se odomaćio izraz "Pošalji crnu Mariju", koji se odnosio na boju kočije, ali i brzinu kojom je trebalo da stigne na mesto zločina.
 

DAN PRED MOJE VENČANJE STIGLA MI JE PORUKA: Ja se ne bih udala za njega. A ti?

Prema drugoj teoriji, mada manje verovatnoj, poreklo nadimka vezuje se za Afroamerikanku Mariju Li, koja je u prvoj polovini 19. veka u Bostonu posedovala bordel. Kako je bila veoma krupna i jaka, policija ju je često zvala u pomoć pri intervencijama, kada bi posetioci pravili probleme u bordelu.
 
Navodno je Marija bila veoma revnosna, da ju je policija zvala kao ispomoć i prilikom drugih intervencija, pa je vremenom i policijska kočija, kao verni policijski pomoćnik, dobila nadimak Crna Marija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 3 godine

Da se Urednik Informera pita ,auto bi se zvao Đilas

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija