• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

02.09.2020

22:11

KAMION GA UDARIO KAD JE BIO DETE, nedelju dana je proveo u komi a sada mu mozak radi 10 puta brže nego što je to normalno (VIDEO)

Zanimljivosti

KAMION GA UDARIO KAD JE BIO DETE, nedelju dana je proveo u komi a sada mu mozak radi 10 puta brže nego što je to normalno (VIDEO)

Podeli vest

Koliko je 869.463.853 puta 73? Dok bi obična osoba već posegla za digitronom, 20-godišnji Nelakanta Banu Prakaš iz Indije već zna odgovor na to.

Rezultat je 63.470.861.269, a Banuu je trebalo samo 26 sekundi da izračuna ovaj broj u glavi. U Indiji ga zovu "najbrži ljudski digitron" pošto njegov mozak 10 puta brže obrađuje cifre nego što je to slučaj kod običnog čoveka.

(FOTO) Penzioner sedeo u kuhinji kada mu je propao plafon: ONO ŠTO JE ISPALO IZ NJEGA ZALEDILO GA JE

Kako kaže, pored talenta, u izračunavanju ovoliko komplikovanih brojeva ovom mladiću pomažu i njegovi metodi koje je sam uvežbao.

Banu je 15. avgusta na Olimpijadi za mentalne sportove u Londonu osvojio zlatnu medalju, ali kako kaže, nije bilo lako da dođe do ovakvih sposobnosti.

Nesreća promenila sve

Banu je 2005. godine doživeo nesreću dok se vozio na skuteru sa rođakom. Pokupio ih je kamion, a tom prilikom on je udario glavom o zemlju. Kako navodi CNN, konstatovana mu je frakturu lobanje, a dobio je 85 šavova. Imao je čak i nekoliko operacija pre nego što su ga lekari stavili u hemijski indukovanu komu.

Probudio se posle skoro sedam dana provedenih u komi, a lekari su tada kazali roditeljima Banua koji je tada imao pet godina da će možda do kraja života imati problema sa pamćenjem zbog povreda. Narednih godinu dana proveo je oporavljajući se u krevetu.

- Nesreća je promenila način na koji sam nekada shvatao zabavu i to je razlog što sam ovde gde jesam - priča ovaj 20-godišnjak.

Kuća bez ogledala

Tokom oporavka, Banu je naučio da igra šah i rešava slagalice kako bi mu mozak narodski rečeno “radio”, a zatim je počeo da se bavi matematičkim problemima.

- Sećam se bola... to je najtraumatičnije iskustvo koje sam imao u životu. Nisam mogao godinu dana da idem u školu. Morao sam da se oslanjam na slagalice i brojeve kako bih bio bolje - priča ovaj mladić.

Nesreća mu je ostavila veliki ožiljak na glavi. Da se ne bi potresao zbog rane, njegovi roditelji su na godinu dana sklonili sva ogledala u kući. Međutim, on je bio odlučan u nameri da ga ta nesreća definiše.

- Gurao sam sebe da vežbam to u čemu sam dobar i želeo sam da se dokažem - objasnio je on.

Očeve suze

Banu je kao sedmogodišnji dečak 2007. godine zauzeo treće mesto na državnom takmičenju za “brzu aritmetiku”. Ono što je na njega ostavilo jak utisak bile su očeve suze.

- Otac nije plakao zbog medalje, već kroz šta sam sve prošao da bih stigao dotle - kaže ovaj matematički genije.

Ređali su se uspesi, a 2011. godine pobedio je na državnom takmičenju aritmetike. Kada je imao 13 godina, predstavljao je Indiju na svetskim takmičenjima i oborio je čak četiri rekorda za najbrže računanje, množenje, super oduzimanje i mentalnu matematiku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija