• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Krstarica

03.09.2020

19:12

SAZNAJTE 5 ZANIMLJIVIH ISTORIJSKIH ČINJENICA KOJE NISTE ZNALI! Ovo čak nismo učili ni u ŠKOLI!

Zanimljivosti

SAZNAJTE 5 ZANIMLJIVIH ISTORIJSKIH ČINJENICA KOJE NISTE ZNALI! Ovo čak nismo učili ni u ŠKOLI!

Podeli vest

Ako želite da proširite svoje znanje iz istorije, nastavite sa čitanjem…

Istorija je mnogima omiljeni predmet u školi. Čak i đaci koje ne mare puno za učenjem su opčinjeni informacijama o antičkom svetu, velikim bitkama, vladarima imperija i drugim zanimljivostima iz prošlosti čovečanstva.

Školsko gradivo je, naravno, suviše malo da bi obuhvatilo sve što je bitno ili interesantno u istoriji. Neizbežno je da dosta toga zanimljivog nikada ne uđe u udžbenike. Upravo pet takvih činjenica će biti u fokusu ovog teksta. Ako želite da proširite svoje znanje iz istorije, nastavite sa čitanjem…

(VIDEO) ZVEZDA JE ROĐENA: Ova beba gorila udara u grudi kao u bubnjeve, a za posetioce ZOO vrta IMA PRIPREMLJEN ŠOU!

Najuspešniji gusar u istoriji je bila žena

Dženg Ji Sao je bila kineska prostitutka rođena 1775. koju je kupio i kasnije oženio vođa velike gusarske flote "Crvena zastava". On ju je veoma poštovao i dozvolio joj je da bude aktivan član njegove gusarske flote.

Nakon njegove smrti, Dženg je preuzela "Crvenu zastavu" i tako došla na čelo kriminalne organizacije koja je posedovala 300 ratnih brodova i još 1.200 drugih plovila, i u kojoj je navodno bilo između 40.000 i 80.000 ljudi.

Prvi olimpijci u antičkoj Grčkoj su se takmičili goli

Atlete su to radile kako bi imitirali bogove, ali i da se lakše oslobode toksina iz tela nakon što bi se oznojili tokom učestvovanja u takmičenju u svojoj sportskoj disciplini. Zanimljivo je da reč gimnastika potiče od grčke reči gimnazo, što znači: "vežbati go".

(VIDEO) ŠOK SNIMAK! Mačka je videla balon na plafonu i uradila NEVEROVATNU STVAR

Francuzi su koristili potpuno drugačiji kalendar od 1793. do 1805.

Kako bi prekinuli sve veze sa prethodnim monarhističkim poretkom i tekovinama hrišćanstva, francuski revolucionari su 1793. uveli potpuno novi kalendar.

Godinu 1792. su označili kao nultu godinu, nedelje su podelili na 10 dana, dan je trajao 10 sati, a sat 10 minuta, od kojih je svaki trajao 100 sekundi. Godina je i dalje imala 12 meseci, ali su oni trajali 30 dana i dobili su nova imena.

Foto: pixabay.com

Vikinzi su bili prvi Evropljani koji su "otkrili" Ameriku

Teritoriju današnje Severne i Južne Amerike ljudi su naselili pre nekoliko desetina hiljada godina tako što su prešli Beringov moreuz između Sibira i Aljaske.

U novije doba, dugo se mislilo da je Kristofer Kolumbo bio prvi Evropljanin koji je kročio na tlo ovih kontinenata kada se krajem 15. veka zaputio ka Indiji pod pokroviteljstvom španske kraljice Izabele I.

To, međutim, nije tačno budući da je viking i istraživač Lejf Erikson sa Islanda stigao do Severne Amerike pet vekova ranije. On je zajedno sa posadom svog broda naselio Njufaundlend, ostrvo koje se nalazi na samom severoistoku Kanade.

"GDE SE TAMJAN PALI, TU VIRUSA NEMA" Učiteljica iz Novog Sada je FASCINIRALA RODITELJE idejom za početak časa

Jedan od dvesta muškaraca u svetu vuče poreklo od Džingis-kana

Naučnici su 2003. analizom uzoraka Y hromozoma otkrili da na teritoriji nekadašnjeg Mongolskog carstva, koje se prostiralo od Pacifika do Kaspijskog jezera, čak 8% muškaraca se može smatrati naslednicima Džingis-kana.

U tom trenutku, oni su činili 0,5% svetske populacije, što znači da je tada čak 16 miliona muškaraca vuklo poreklo od slavnog mongolskog osvajača.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija