• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.11.2020

07:13

MISTERIOZNO SRPSKO JEZERO! Ronioci ne mogu dalje od određene dubine, a legenda o njegovom nastanku LEDI KRV

Zanimljivosti

MISTERIOZNO SRPSKO JEZERO! Ronioci ne mogu dalje od određene dubine, a legenda o njegovom nastanku LEDI KRV

Podeli vest

Posebno čudo ovog jezera su ploveća ostrva sa sve drvećem i rastinjem, koja pomera vetar, a vožnja po čarobnim plutajućim ostrvima je moguća!

Semeteško jezero se nalazi na 200 metara od Nacionalnog parka Kopaonik. Jezero je široko oko 80 metara i geolozi tvrde da je nastalo pre više miliona godina.

Posebno čudo ovog jezera su ploveća ostrva sa sve drvećem i rastinjem, koja pomera vetar, a vožnja po čarobnim plutajućim ostrvima je moguća! Sve što vam je potrebno jesu vesla ili nešto što će vam olakšati pokretanje ovih neobičnih čamaca. Jer plutajuća ostrva to zaista i jesu. Nesvakidašnji prirodni čamci koji će vam pružiti krajnje jedinstveno i nezaboravno iskustvo!

Semeteško jezero na Kopaniku vodu dobija od dva izvora koji se nalaze iznad jezera. Meštani su se pobrinuli da pored flore, na ovom jezeru buja i fauna pa su ga poribili. Bogat biljni i životinjski svet savršeno se uklapa u okolni zeleni pejzaž čineći jezero još lepšim i zanimljivijim.

Jezero u sredini ima oblik levka, a mnogi ronioci su dolazili da istraže dubinu, ali se nisu usudili da zarone dublje od desetak metara, jer bi osetili jaka strujanja koja bi ih vukla u dubinu. Prosečna temperatura vode u jezeru je oko 10 stepeni, a u letnjim mesecima se penje i na preko 20 stepeni.

S obzirom na to da jezero nisu uspeli da ispitaju ni ronioci, starci i meštani ovog kraja veruju u dve legende o nastanku ovakvog čuda.  

Foto: wikipedia Olja Simović

Prva legenda o nastanku jezera govori o popu koji se oglušio o molbe meštana da ne obrađuje zemlju za vreme praznika u čast Svetog Ćirila. Kako nije hteo da usliši njihove molbe, popa je stigla kazna i progutala ga je zemlja. Na tom mestu, voda je izbila iz zemlje i tako je nastalo jezero.

Druga pripoveda o vilama koje su se nekada ovde okupljale ali i jezivim glasovima misteriozne vodene nemani koja noću prestrašuje slučajne prolaznike, zbog kojih se lokalno stanovništvo zaključava u svoje kuće pre nego što padne mrak. Ipak, meštani tvrde da su se oslobodili straha i da se čudnih zvukova više ne pribojavaju.

Svake godine, drugog dana avgusta, organizuje se sabor koji je prepun sadržaja. Od bogatog kulturno-umetničkog programa pa preko skokova u vodu, bacanja kamena sa ramena, takmičenja u sviranju frule i harmonike uz semeteško kolo i izbora najlepše devojke Semeteša.

Geolozi tvrde da Semeteško jezero Kopaonik krasi već više miliona godina. Stvoreno od lednika, jezero na našoj najpoznatijoj planini predstavlja čudo prirode. Neobična plutajuća ostrva i starost ovog čuda prirode nisu još uvek poznata široj javnosti. Jedan od razloga je i taj što je ovo malo jezero smešteno iza padina planine Kopaonik, na 200 metara od samog Nacionalnog parka. Skriveno od očiju mnogih koji posete ovu planinu, pešačka tura do jezera je ono što se svima preporučuje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dr

pre 3 godine

Jezero staro milion godina, a nastalo zbog popa. jeli nam hriscanstvo staro milion godina?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija