• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stetoskop.info

10.10.2020

10:16

Na šta je potrebno obratiti pažnju kod razvoja govora i jezika dece? OVO SU SLUČAJEVI KADA JE POMOĆ LOGOPEDA OBAVEZNA!

Zanimljivosti

Na šta je potrebno obratiti pažnju kod razvoja govora i jezika dece? OVO SU SLUČAJEVI KADA JE POMOĆ LOGOPEDA OBAVEZNA!

Podeli vest

Na uzrastu od pet godina roditelji često budu zabrinuti i pitaju se kada će se dovršiti govorno-jezički razvoj, odnosno kad će dete početi da priča kao odrasla osoba

Jezički razvoj ne prestaje nikad. On nastavlja da se odvija tokom celog života tako što čujemo nove reči i bogatimo i povećavamo dužinu svoje rečenice.

Dete izrasta između četiri i pet godina ima pažnju da sasluša kratku priču i nakon toga da odgovori na jednostavna pitanja vezana za pročitano. Razume većinu stvari koje čuje kod kuće i u vrtiću. Može da zapamti i ponovi četiri broja kad mu se izgovore polako. Prati i izvršava jednostavne naloge koji uključuju udaljene predmete.

Govorno-jezički razvoj ima neraskidivu vezu sa razvojem socijalnih veština. Na ovom uzrastu dete: prati i izvršava tri naloga data istovremeno bez pomoći (navođenja), koristi konkretne naloge koje objašnjava ("Stani. Boli me."), služi se govorom da pozove druge da se igraju, govorom pokušava da reši nesuglasice sa vršnjacima, igra se takmičarskih igara, prati tok cele konverzacije, govori o nemogućim ili neostvarenim događajima ("šta ako...", "ja želim..."). 

Dete bi trebalo do ovog uzrasta da pravilno izgovara da pravilno da izgovara: A, E, I, O, U, B, P, T, D, K, G, V, J, M, N, F, H, S, Z, C, Č, Š, Ž, Ć, Đ, Dž, L, a tokom ovog period treba da se savlada izgovor glasa R i Lj.

Postoje brojni izgovori glasa R i u srpskom jeziku svi oni su nepravilni osim jednog - kad jezik treperi iza gornjih sekutića. Da bismo dobili pravilan izgovor ovog glasa, u terapijskim uslovima, neophodno je da znamo pravilno da izgovorimo sve ostale glasove (osim glasa Lj). Ako dete nije naučilo pravilan izgovor glasa R, a napunilo je 5 godina, neophodno je započeti logopedski tretman.

U govoru dece često susrećemo i zamenu glasa LJ glasom J. Često ni sami roditelji toga nisu svesni. Razlog tome jeste što se glas LJ retko sreće u našem govoru. Reči koje dete najčešće koristi su ljulja, napolje, ljubi,...i nekako tu je već kraj rečima koje sadrže ovaj glas. Iako je broj reči u kojima ga susrećemo mali, sam glas lj nije za podcenjivanje.

Foto: Shutterstock

Bogatstvo jezika na uzrastu od četvrte do pete godine podrazumeva da dete: razume komparaciju (veliki, veći, najveći), razume vremenske odnose (juče, danas, sutra, prvi, posle, sledeći, sledeće nedelje, prošle nedelje, ove nedelje), razume pojmove drugačiji, najbliži, kroz, ceo, razume i koristi prostorne odnose (prvi, u sredini, poslednji).

Rečnik deteta koje ima četiri i po godina sadrži 1900 reči, a detata koje ima pet godina između 2200 i 2500 reči. Dete staro pet godina služi se rečenicama od četiri i po i više rečeničnih članova. U ovom uzrastu dete postavlja pitanja sa negacijom, koristi se oblicima NIKO, NIŠTA, ali može da ima problema sa duplom negacijom ("Niko došao").

Spontanu konverzaciju započinjemo i održavamo postavljanjem i odgovaranjem na pitanja. To je detetov prozor u svet koji mu omogućava da bogati svoj rečnik i proširuje znanja.

Na ovom uzrastu dete:

Odgovara na pitanja KADA?
Zna da odgovori na pitanje KOLIKO? (ali odgovor mora biti do broja 4, pošto dete nema pojam broja veći od 4)
Kad postavlja pitanja služi se svim gramatičkim pravilima bez odstupanja.
Kod dece na ovom uzrastu očekujemo razumljivost govora između 90 i 100%.

Pomoć logopeda potrebno je potražiti ukoliko dete nema dovoljno pažnje da nas sasluša kad mu se obraćamo, ne izvršava tri naloga data istovremeno, ne izgovara ili ne izgovara pravilno glasove koje je trebalo da usvoji do 4. godine (najčešće su to Č, Š, Ž, Dž, L), ima siromašan rečnik, služi se samo prostom rečenicom, ima teškoće da ispriča šta mu se desilo, ako okolina ima teškoća da razume dete.

Uvek je potrebno potražiti pomoć logopeda, ukoliko dete: ima repetitivno ponašanje, ne pokazuje interesovanje za komunikaciju, muca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija