• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

17.10.2020

10:17

UKRALA JE KAMENJE IZ DREVNOG GRADA, a 15 godina kasnije dogodilo joj se NEŠTO JEZIVO

Zanimljivosti

UKRALA JE KAMENJE IZ DREVNOG GRADA, a 15 godina kasnije dogodilo joj se NEŠTO JEZIVO

Podeli vest

Turistkinja koji je pre 15 godina ukrala delove arheoloških ostataka iz drevnog grada Pompeje, vratila je artefakte tvrdeći da su "ukleti".

Drevno nalazište i arheološki park Pompeja jedno je od najposećenijih italijanskih turističkih odredišta. Godinama se turističke organizacije suočavaju sa problemom turista koji kradu kamenje ostalo posle erupcije Vezuva.

Kanađanka Nikol poslala je paket sa dve pločice iz mozaika, delovima amfore i komadom keramike agentu u Pompeji, zajedno sa pismom o priznanju krađe.

Nikol je posetila arheološki park Pompeja 2005. godine, i tada „ukrala“ pomenute delove keramike. Kako tvrdi od tada je doživela niz nesreća, uključujući rak dojke i finansijske poteškoće.

„Molim vas, vratite ih nazad, oni donose nesreću“, napisala je u pismu.

Kaže da je ukrala pomenute predmete jer je želela da ima delić istorije koji „niko nije mogao imati“, ali da su suveniri imali „toliko negativne energije... povezane sa tom uništenom zemljom“. 

Nikol je u pismu dodala i da je naučila lekciju i da želi „oproštaj od Boga“.

Foto: Pixabay

 

Nikol nije jedina osoba koja se pokajala

U paketu je bilo još jedno pokajničko pismo para iz Kanade, zajedno sa kamenjem ukradenim 2005. godine.

„Uzeli smo ih ne razmišljajući o bolu i patnji koje su ove jadne duše doživele tokom erupcije Vezuva i njihove strašne smrti“, napisali su.

„Žao nam je, molim vas oprostite nam što smo ovo učinili. Neka im duša počiva u miru“.

Tokom godina, veliki broj ukradenih artefakata vraćen je na lokaciju, zajedno sa pismima u kojima se priznaje krivica i izražava kajanje, da su službenici parka osnovali muzej u kome su izloženi vraćeni predmeti.

Turisti većinom žele da ove arheološke ostatke čuvaju kao suvenire, ali neki lopovi su takođe pokušali da prodaju delove Pompeje na internetu 2015. godine. Tako se cigla uzeta iz ruševina 1958. godine našla na onlajn prodaji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija