• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rt/Informer.rs

30.12.2020

18:14

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Pronašli vunenog nosoroga, starog najmanje 20.000 godina! /FOTO/

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Pronašli vunenog nosoroga, starog najmanje 20.000 godina! /FOTO/

Podeli vest

Kako se klimatske promene rapidno dešavaju na celoj planeti, arheolozi neprestano otkrivaju ostatke životinja iz prošlih milenijuma. U Rusiji su istraživači pronašli vunastog nosoroga koji je uginuo pre više od 20.000 godina.

 

Trup se pojavio u Jakutiji, dalekoistočnoj republici poznatoj po ledenim temperaturama. Ovog decembra živa je pala i do minus 40 stepeni, što znači da je region potpuno zaleđen. Prema Valeriju Plotnikovu, vodećem istraživaču mamuta na lokalnoj Akademiji nauka, vunasti nosorog je bolje očuvan od bilo kog prethodno pronađenog primerka.

Vuneni nosorog bio je uobičajen u celoj Evropi i severnoj Aziji, a neki smatraju da je vrsta izumrla oko 8.000 pre nove ere.

- Nosorog je pronađen u toku avgusta nizvodno od reke Tirehtijah - rekao je Plotnikov, prema lokalnim vestima Jakutija 24.

- Trup se pojavio kao rezultat loma obale tokom otapanja večnog leda - istakao je istraživač.

Ova oblast Jakutije, nazvana Abiski, nije nepoznata po neverovatnim arheološkim nalazima. Godine 2014. u rudniku zlata na istom području pronađen je trup još jednog vunastog nosoroga. Prošle godine su u blizini reke Tirehtijah takođe otkrivena dva izumrla mladunca pećinskih lavova.

Naučnik je primetio kako je led sačuvao udove, rog, pa čak i delove unutrašnjih organa.

- U zadnjem delu trupa nalaze se meka tkiva, moguće genitalije i deo creva - objasnio je.

- To omogućava proučavanje izlučevina, što će nam omogućiti da rekonstruišemo paleookruženje tog perioda - nije krio oduševljenje naučnik.

Smatra se da je životinja umrla oko treće ili četvrte godine. Iako nije poznato koliko je dugo vunasti nosorog bio u večnom mrazu, veruje se da bi mogao biti star i do 50.000 godina.

Sledeće godine trup će biti dovezen u Jakuck, glavni grad Jakutije, gde će naučnici proučavati tkivo životinje. Zatim će biti poslat u Švedsku na dalja ispitivanja.

- Dugo sarađujemo sa švedskim naučnikom Loveom Dahlenom i ranije smo mu slali mladunce lavova pronađene u Jakutiji - rekao je Plotnikov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 3 godine

Хоће ли га клонирати? Надам се да ће ускоро клонирати и мамута.

Lucija Marko

pre 3 godine

Bok, ja sam Lucija Marko, ovdje sam da bih cijelom svijetu prenio ovu dobru vijest o tome kako sam vratio ljubav svog supruga. Bila sam izbezumljena kad me prošli mjesec ljubav ostavila zbog druge djevojke, ali kad sam našla prijatelja koji me upoznao s liječnikom Alabom, velikim glasnikom, razgovarala sam s njim o svom problemu, kako me je suprug napustio i kako moram dobiti posao u vrlo velikoj tvrtki. Samo mi je rekao da sam došao na pravo mjesto da ću dobiti želju srca bez ikakvih nuspojava. Rekao mi je što bih trebao učiniti, nakon što je to učinjeno, sljedeća dva dana, nazvala me moja ljubav telefonom i ispričala mi izgovore da živim prije sada, a sljedeći tjedan nakon što me ljubav zvala da molim za oproštenje, bila sam pozvan na razgovor u moju omiljenu tvrtku, morao sam raditi kao nadzornik. Tako sam sretna i shrvana da moram reći cijelom svijetu o tome kako mi dr. Alaba pomaže da dam svom srcu deseir. Doktor Alaba stručnjak je za sve vrste uroka i dobre magije. Ako trebate bilo kakvu pomoć, obratite se dr. Alabi na sljedeću e-adresu: dralaba3000@gmail.com želim vam sve najbolje

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija