• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

13.01.2021

19:53

NIKAKO NE BACAJTE STARI LAPTOP! PET genijalnih stvari koje možete da napravite od STAROG uređaja!

Zanimljivosti

NIKAKO NE BACAJTE STARI LAPTOP! PET genijalnih stvari koje možete da napravite od STAROG uređaja!

Podeli vest

Verovatno svako od nas ima u kući bari jedan stari lapop sa kojim ne zna šta da radi. Ne možemo da ga prodamo, a žao nam je da ga bacimo. Čuvamo ga, ali ne znamo šta ćemo sa njim. Ako vam je poznata ova priča, na pravom ste putu da konačno iskoristite svoj stari laptopa

Sigurno niste znali da od njega možete sa malo truda i angažovanja napraviti par genijalnih stvari koje vam itekako mogu koristiti.

1. Kućni server za skladištenje podataka

Umesto da svoj u svoj novi laptop gomilate podatke iz starog, ili kupujete hard disk, sačuvajte sve potrebne dateke, fotografije ili filmove na starom uređaju. Podesite home group tako da svi mogu da mu pristupe i povežite sve vaše uređaje na jedinstveniu Internet konekciju. Potrebno je da datoteke budu otvorene ili podeljene sa čitavom mrežom, kako bi svako da u vašoj kući mogao da im pristupi. Ako neko od ukućana ima punu memoriju na svom uređaju, biće vam zahvalan, jer će biti u mogućnosti da nove fajlove čuva upravo na starom hardu.

2. Napravite sekjuriti kameru

Ako ste zabrinuti za bezbednost vaše imovine ili jednostavno hoćete da  da znate šta se događa u kući dok vi niste tu, bezbednosna kamera će vam biti od koristi. Potreban vam je softver za gledanje, njega možete skinuti besplatno. Potrebno je još i da prevežete kameru i tako napravite montor za bebi nadzor ili sekjuriti kameru. Izvucite kamericu iz vašeg laptopa i povežite je na napajanje. Na Internetu možete naći veliki broj snimaka sa peciznim koracima kako da to uradite. Lakše je nego što zvuči!

3. Handmade digitalni ram 

Ne morate da trčite u fotografsku radnju svaki čas! Na ovaj način sveke nedelje možete da imate poptuno novu sliku koja će krasiti zidove vašeg doma. Za ovaj moderni ram, moraćete da izvadite monitor iz vašeg starog laptopa, postavite ga u ram po želji, pokrenite digitalni frame softver koji možete skinuti sa Interneta. Pogledajte na “jutjubu” ako niste sigurni kako da to izvedete.

4. Igrajte retro igrice na starom laptopu

Vaš stari kompijuter je verovatno spor, ali dovoljno brz da na njemu igrate stare igrice koje ste obožavali. Bez komplikovanog rukovanja, jednostavo instalirajte svež operativni sistem, skinite nekoliko jednostavnih igrica, kupite džojstike za vas i vaše prijatelje i uživajte. Neka ovaj laptop bude samo za igru!

5. Handmade projektor manje od 500 dinara

Stavite laptop u kutiju, podesite maksimalno osvetljenje monitora. Za sledeći korak biće vam potrebano sočivo od fresnela (možete ga kupiti onlajn) i rolna lepljive trake. Isecite prozor na kutiji, stavite sočivo, tako da njegova glatka strana bude okrenuta ka spolja, okrenite kutiju za 180 stepeni i uživajte u filmovima. Sve je spremno za filmsko veče!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija