• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nationalgeographic

11.02.2021

11:15

OVE ZANIMLJIVOSTI O KINESKOJ NOVOJ GODINI SIGURNO NISTE ZNALI! Predstavljamo vam pet činjenica o čuvenom prazniku!

Zanimljivosti

OVE ZANIMLJIVOSTI O KINESKOJ NOVOJ GODINI SIGURNO NISTE ZNALI! Predstavljamo vam pet činjenica o čuvenom prazniku!

Podeli vest

Kineska nova godina se proslavlja širom azijskog kontinenta od Vijetnama, gde je poznata pod nazivom Tet, do Južne Koreje, gde je nazivaju Seolal. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o ovom velikom prazniku

Kineska ili lunarna nova godina je najvažniji i najradosniji događaj za kineski narod, zasnovan na tradiciji dugoj skoro četiri hiljade godina, iza koje je ostao veliki broj običaja koji se i danas pažljivo poštuju. 

Početak lunarne godine nije isti svake godine

Lunarni kalendar je zasnovan na ciklusima Meseca, tako da se datum kineske nove godine, odnosno početak Prolećnog festivala menjaju svake godine. Tehnički, pada se tokom drugog mladog meseca nakon zimskog solsticija. Prvi dan lunarne nove godine može biti od 21. januara do 19. februara. Kina je relativno kasno usvojila gregorijanski kalendar, zvanično prešavši na njega 1912. godine (dok je sa korišćenjem počela tek 1929. godine), ali lunarni kalendar je važniji na duhovnom i kulturnom nivou. Svi tradicionalni praznici iz lunarnog kalendara, kao što je zimski solsticij, i dalje se proslavljaju u Kini, a mnogi Kinezi i dalje računaju svoje godine i datume rođenja po lunarnom kalendaru.

Lunarni i lunisolarni kalendar nisu isti

"Lunarna Nova godina" zapravo može da ukazuje na nekoliko različitih stvari. Najšire značenje se zasniva isključivo na lunarnom kalendaru, koji se izračunava mesečnim ciklusima zasnovanim na Mesečevim fazama (islamski kalendar, na primer, je lunarni kalendar). Neke lunarne nove godine, međutim, zasnivaju se na lunisolarnim kalendarima, koji uključuju i Mesečevu fazu i vreme u solarnoj godini. Gregorijanski kalendar - baš kao i kineski, hebrejski i drevni babilonski kalendari - su lunisolarni kalendari. Ovo objašnjava zašto praznici kao što su Uskrs, Ramazan ili Roš Hašana u gregorijanskom kalendaru - i kineska nova godina - padaju na različite datume svake godine.

Foto: Tanjug/AP

Kineska nova godina nije jedina proslava zasnovana na lunarnoj novoj godini

Svečanosti oko lunarne Nove godine datiraju od 14. veka pre nove ere

Svakako najpoznatija proslava lunarne nove godine dolazi iz Kine. Iako je teško odrediti njeno poreklo, proslava Nove godine u Kini počela je negde oko 14. veka pre nove ere, kada je uveden kalendar zasnovan na solarnoj energiji. Kineski meseci slede Mesečeve mene. Zbog toga oni ne slede tačno godišnja doba. Kako bi se farmerima pomoglo u odluci kada da seju ili žanju useve, sastavljači kalendara su ubacili 24 sezonska markera, koji slede sunčevu godinu i nazivaju se jiéqì. Reč Jiéqì doslovno znači "Čvor vremena", u meteorološkom smislu i može se prevesti kao "Solarni termin". Svaki čvor je trenutak kada Sunce dostigne jednu od 24 podjednako raspoređene tačke duž ekliptike, uključujući solsticije i ekvinokse, postavljene u intervalima od 15 stepeni. Pošto su oni solarnog porekla, ovi jiéqì-ji padaju na približno isti datum po gregorijanskom kalendaru, ali u kineskom kalendaru ne prave neki očigledan obrazac. Tek kasnije, tokom II veka pre nove ere, car Vudi zapadne dinastije Han je uveo reforme koje od tada do danas upravljaju kineskim kalendarom. 

Lunarna Nova godina se ne proslavlja samo u Kini

Kineska nova godina nije jedina proslava zasnovana na lunarnoj novoj godini. Proslave lunarne nove godine se obleležavaju u Koreji, Vijetnamu, Laosu, Singapuru i mnogim drugim zemljama.

Lunarna nova godina je zvaničan praznik u Kaliforniji

Budući da je azijska kultura vrlo popularna u Kaliforniji, 2018. godine, bivši guverner Džeri Braun potpisao je zakon kojim je lunarnu novu godinu proglasio službenim državnim praznikom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija