• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zanimljivostdana.com / Informer

18.02.2021

11:11

DA LI JE OVO MOGUĆE? Najnovije istaživanje naučnika: BILJKE MESOŽDERKE STVARAJU MAGNETNO POLJE!

Zanimljivosti

DA LI JE OVO MOGUĆE? Najnovije istaživanje naučnika: BILJKE MESOŽDERKE STVARAJU MAGNETNO POLJE!

Podeli vest

Biljka mesožderka, Venerina muholovka (lat. dionaea muscipula), sama po sebi dovoljno fascinantna, a sada su naučnici došli do otkrića da ona prilikom zatvaranja listova stvara merljivo magnetno polje

Najnovije istraživanje moglo bi pomoći stručnjacima da bolje razumeju kako biljni svet koristi magnetne signale za komunikaciju ili za upozorenje o obolenju.

Naučnici već od pre znaju da biljke koriste električne signale kao neku vrstu nervnog sistema. Sumnjali su da u tu svrhu koriste i magnetizam, ali je bilo teško evidentirati takav proces, piše Science Alert.

Naučnici su 2011. godine su pokušali registrovati magnetno polje oko neobične biljke amorphophallus titanium koju ponekad nazivaju i "Cvet leša" jer ima vrlo neugodan miris. Koristili su atomske magnetometre koji mogu otkriti najmanje fluktuacije u magnetskom polju.

Foto: Pixabay

Naučnici dokazali da biljke mesožderke stvaraju magnetno polje

S obzirom na to da su primetili da biljka stvara skoro pa neprimetno magnetno polje rekli su kako će sledeći put raditi analizu na nekoj drugoj, manjoj biljci.

- Uspeli smo pokazati da akcijski potencijali u višestaničnom biljnom sistemu proizvode merljiva magnetna polja, što nikada pre nije bilo potvrđeno - izjavila je fizičarka Anne Fabricant sa Univerziteta Johannes Gutenberg (JGU) u Nemačkoj.

"Akcijski potencijali" su zapravo brzi naleti električne aktivnosti, a Venerova muholovka može imati više takvih okidača. Ako tu biljku dodirnete, povredite, izložite toploti ili hladnoći, tada se pokreću njeni akcijski potencijali.

Stručnjaci su tokom ovog istraživanja koristili toplotnu stimulaciju za aktiviranje električne aktivnosti i pomoću magnetometra merili magnetske fluktuacije. Izmerili su nivo magnetske aktivnosti koja je usporediva sa snagom nervnih impulsa kod ljudi, odnosno koja je milion puta slabija od magnetskog polja planete Zemlje.

Foto: Pixabay

U budućnosti će se magnetometrija koristiti za proučavanje električne signalizacije na velikim udaljenostima kod različitih biljnih vrsta i za razvoj neinvazivne dijagnostike biljnog stresa i bolesti - tvrde stručnjaci.



- Osim dokaza o postojanju te pojave, naša otkrića krče put ka razumevanju molekularne osnove biomagnetizma u biljkama - pišu istraživači u studiji.

Istraživanje je objavljeno pod nazivom Action potentials induce biomagnetic fields in carnivorous Venus flytrap plants u časopisu Scientific Reports.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija